Te osupljive zgodbe se vas bodo dotaknile. Zagotovo pa tudi premaknile!

10 biografij, ki bi jih je vredno prebrati:

1. Christina Lamb, Malala Yousafzai: Jaz sem Malala

Muslimanskim skrajnežem se je po robu postavila drobna deklica z imenom Malala Jusafzaj. Petnajstletna Malala je to skoraj plačala z življenjem, ko so jo 9. oktobra 2012 na poti iz šole ustrelili v glavo. Malalo je njeno čudežno preživetje odpeljalo iz Pakistana v prostore Organizacije združenih narodov v New Yorku. Pri šestnajstih je postala svetovna ikona mirovnih protestov in najmlajša nominiranka za Nobelovo nagrado za mir. Jaz sem Malala je pretresljiva zgodba o družini, ki je morala zaradi strahu pred teroristi zapustiti svoj dom in zgodba, kako glas enega samega človeka lahko spremeni svet.

Jaz sem Malala

2. Walter Isaacson: Steve Jobs

Kaj bi moderen človek sploh počel brez Appla? Steve Jobs je zagotovo eden od najpomembnejših ljudi v moderni zgodovini, saj je z domišljijo premikal meje skoraj nemogočega. Knjiga je nastala na podlagi več kot štiridesetih pogovorov z Jobsom, z njegovimi prijatelji, sodelavci ter tudi nasprotniki, ki so Jobsa dobro poznali, kar na koncu nudi neolepšan, včasih celo brutalen pogled na človeka, ki bo prihodnjim generacijam gotovo ostal vzor samosvoje inovativnosti in brezkompromisnosti.

Steve Jobs

3. Bryan Cranston: A life in parts

Še preden je postal Eisenberg iz priljubljene serije Breaking Bad, je Bryan Cranston igral mnogo različnih vlog. Od ljubimca, kmeta, osumljenca, raznašalca časopisov pa celo do svetovalca pri zmenkih. Vse te vloge so vodile do tiste ključne, profesorja kemije v Breaking Bad, ki je njegovo igralsko ter tudi življenjsko pot obrnila na glavo.

A life in parts - Bryan Cranston

4. Bruce Springsteen: Born to run

Avtobiografija je napisana na podoben način, kot so napisna njegova besedila. Modro in globoko. Legendarni rokovski glasbenik Bruce Springsteen nas v svoji avtobiografiji pelje po svoji glasbeni poti od drobcenega, katoliško vzgojenega fantiča iz New Jerseyja do enega največjih kantavtorjev na svetu. Svoje začetne nastope, ki jih je izvajal po lokalih v Asbury Parku, opisuje z veliko mero iskrenosti in humorja. Nadaljuje z vzponom E Street Banda. Prav tako se dotakne osebnih stisk, ki so bile navdih za njegove najboljše stvaritve.

Born to run - Bruce Springsteen

5. Ernest Hemingway, Sean Hemingway: Pariz – premični praznik

Knjiga A moveable feast je vpogled v mlado življenje enega od največjih pisateljev v zgodovini Ernesta Hemingwaya. V 20. letih prejšnjega stoletja je živel revno življenje v Parizu in skozi knjigo spoznamo, kako je to pravzaprav potekalo ter kaj se je pletlo v mladi glavi prihodnjega literarnega velikana. Opisana so tudi druženja v kavarnah in barih z izjemnimi imeni tistega časa, kot so Zelda Fitzgerald, James Joyce, Ezra Pound in drugi.

Pariz:premični praznik - Ernest Hemingway

6. Ashlee Vance:  Elon Musk, Tesla in SpaceX – na sledi fantastične prihodnosti

Morda najpomembnejši mož današnjega časa. Življenje na Marsu, ekološka vozila, oblikovno dovršeni izdelki, komercialni raketni prevozi, letalski poleti s postajami, kot jih poznamo pri drugih javnih prevozih, so naša prihodnost ali celo kar sedanjost, saj jih Musk niza drugo za drugo kot po tekočem traku. Je genij, poslovni guru ter zvezdnik tehnološkega napredka. Nekdo, ki utira pomembne poti nas vseh.

Elon Musk: Tesla in SpaceX - na sledi fantastične prihodnosti

7. Nelson Mandela: Dolga pot do svobode

V knjigi enega od največjih moralnih in političnih avtoritet našega časa Nelsona Mandele spoznamo njegovo otroštvo in razloge, ki so peljali do ustanovitve stranke, ki se je borila s takratnim režimom, do poti v zapor, življenja v njem ter dogodkov, ki so sledili.

Dolga pot do svobode - Nleson Mandela

8. Stephen King: On Writing

Bi radi pisali, pa ne veste, kako se tega lotiti? V svoji knjigi ameriški pisatelj, scenarist, igralec, producent in režiser Stephen King opiše svoje navade in rutine, ki mu pomagajo napisati takšna dela, kot so Carrie, Mačje pokopališče, The Shining in tako naprej.

On writing - Stephen King

9. Phil Knight: Shoe Dog

Nobenemu velikemu (ali majhnemu) podjetju ne uspe kar čez noč in brez razloga. Tudi Nike ima svojo zgodbo. Phil Knight si je po končani poslovni šoli od očeta sposodil petdeset dolarjev in zagnal podjetje z enim samim preprostim namenom: uvažati kakovostne, a poceni tekaške copate z Japonske. Prodajal jih je iz prtljažnika svojega rabljenega avtomobila in v prvem letu, tj. 1964, zbral osem tisoč dolarjev. Zdaj ima v lastni poslovni imperij. Knjiga opisuje njegovo pot, ki je bila vse prej kot lahka.

Shoe Dog-Phil Knight

10. Howard Schultz: Pour Your Heart Into It

Starbucks je bila najprej mala kavarnica v ameriškem Seattlu. Zdaj jih je na svetu že prek 21.000. Kako je Howardu Schultzu uspelo? Kakšna načela je moral spremeniti, katerim filozofijam je sledil in kako je moral spremeniti sebe? Odkrijte v knjigi.

Pour your heart into it - Howard Schultz