Zaradi ljubezni smo pripravljeni žrtvovati tudi seksi postavo!

Ideja, da gre ljubezen skozi želodec, očitno drži, saj v številnih raziskavah znanstveniki ugotavljajo, da so srečni pari bolj nagnjeni k pridobivanju teže.

V raziskavi, opravljeni na Univerzi v Severni Karolini, so raziskovalci sledili meritvam teže več kot 8000 ljudi, ki so sodelovali v raziskavi. Ugotovili so, da se lahko poročena ženska v prvih petih letih od svoje poroke zredi za približno 11 kilogramov. Ženske, ki so živele s partnerji, a niso poročene, so se zredile za 10 kilogramov. Tiste ženske, ki niso živele s partnerjem, so se zredile za šest kilogramov.

Ženske, ki so živele s partnerji, a niso poročene, so se zredile približno za 10 kilogramov.

Moški so med prehodom iz samskega v partnersko življenje pridobili težo – rezultati so pokazali, da so moški, ki so živeli s svojo partnerico več kot dve leti, pridobili več kot 11 kilogramov v primerjavi z moškimi, ki niso živeli s svojo partnerico.

V študiji so tako zaključili, da obstaja močna povezava med romantičnim odnosom in pridobivanjem teže. Kot so ugotovili, se je v dolgotrajnih romantičnih odnosih teža povečala, a naj bi prišlo do znatnega zmanjšanja kajenja in zlorabe alkohola.

Moški, ki so živeli s svojo partnerko več kot dve leti, so pridobili več kot 11 kilogramov.

Več raziskav je opravil tudi ameriški Nacionalni inštitut za zdravje, da bi proučili, ali je povečanje telesne mase pri mladoporočencih pozitiven ali negativen odraz njihove sreče. V študiji so analizirali pare, ki so poročeni več kot štiri leta, in sicer so proučevali njihovo čustveno zdravje in stopnjo stresa. Znanstveniki so ugotovili, da so srečno poročeni pari bili dvakrat bolj nagnjeni k povečanju teže kot pari, ki so poročali, da niso srečni.

Srečno poročeni pari so dvakrat bolj nagnjeni k povečanju teže kot pari, ki so poročali, da niso srečni.

V študiji so tako prišli do zaključka, da srečni pari pridobijo težo zato, ker se počutijo srečno in nimajo potrebe po osvajanju drugih potencialnih partnerjev. Nesrečni pari pa zaradi povečane stopnje stresa, ki ga doživljajo v razmerju, ne morejo pridobiti večje teže.

Do podobnih zaključkov so prišli tudi raziskovalci z New England Journal of Medicine, ki so ugotovili, da je pridobivanje teže nalezljivo. Če en partner pridobi težo, ima drugi partner 37-odstotno možnost, da tudi sam pridobi težo. Razlog za to naj bi se skrival v navadah, ki se jim oba prilagajata. Pari, ki so nesrečni, pa preživljajo manj časa skupaj, zato naj bi to tudi vplivalo na to, da ne pridobijo teže.

Ne moremo trditi, da je v vsakem partnerskem odnosu tako, saj ima vsak odnos drugačno dinamiko – mnogi pari tudi prisegajo na zdrav način življenja in se ukvarjajo s kakšno športno aktivnostjo, vendar so ugotovitve znanstvenikov zagotovo dovolj zanimive, da na plan privlečete zaprašeno tehtnico in preverite, kako vama kaže z ljubljeno osebo.