Porsche je sinonim za hitrost in tradicijo. Njegov 911 velja za najboljši športni avtomobil vseh časov in če se zakopljemo v zgodovinske knjige avtomobilizma po dosežke, bi kot bi zadeli zlato žilo. Zgodovina avtomobilizma je namreč prepojena z uspehi tega nemškega proizvajalca avtomobilov, ki je zrasel iz konstrukcijskega biroja. Kljub svojemu slovesu, pa gremo staviti, da vsega o njem še ne veste.

Porsche je in še vedno piše zgodovino. Za svoje dosežke gara kot športnik, s katerega šprica pot, le da pri Porscheju namesto osoljenih kapljic naokoli letijo koščki gum. In ja, vsi poznamo legendarno 911-ico, a to še zdaleč ni vse kar je dal cestam ta proizvajalec iz Zuffenhausna pri Stuttgartu.

PREBERITE ŠE: Porsche 911 dobil različico GTS, kot zapolnitev praznine med carrero S in GT3

Preverite, koliko imate dejansko znanja o njem in če vam to ne bo dovolj, je tu vedno še DVD ”The Porsche Way’ (Porschejeva pot), ki vas bo definitivno naredil za Porsche eksperta.

1. Ferdinand Porsche, oče Porscheja, je leta 1899 izdelal prvo hibridno električno vozilo, ki je slišalo na ime Lohner-Porsche ”Semper Vivus”. Šlo je za električno vozilo z motorjem z notranjim izgorevanjem, ki je služil kot generator in bilo prvo z zavorami na vseh štiri kolesih.

Prvo električno hibridno vozilo na svetu.

Prvo električno hibridno vozilo na svetu.

2. Ferdinand je bil eden prvih, ki je dokazal, da so lahko manjša vozila na dirkah hitrejša kot večja in močnejša, kar je dokazal z modelom Sascha, ki je bil glede na konkurenco palček, a je vseeno zmagal 43 dirk, vključno z znamenito Targo Florio leta 1922.

3. Prvi Volkswagnov Beetle (Hrošč) je bil sestavljen v vili, kjer je stanoval Ferdinand.

4. Ferdinand je oblikoval nekoč najhitrejši avtomobil na svetu, futuristično oblikovani Mercedes-Benz T80 (Type 80), ki je leta 1939 zmogel kar 756 km/h.

Srebrna puščica Mercedes-Benz T80.

Srebrna puščica Mercedes-Benz T80.

5. Ferdinand je oblikoval tudi bolid za Formulo 1 na štirikolesni pogon in sicer Porsche 360 Cisitalio s 385 konjskimi močmi, ki pa zaradi pomanjkanja finančnih sredstev naročnika in spremembe pravil v F1 ni nikoli doživela krsta na dirki.

6. Konj postavljen na zadnje noge na Porschejevem emblemu je podoben konju na znaku Ferrarija. Kar ima smisel, saj je konj del grba Stuttgarta, rodnega mesta ”Porsha”, medtem ko je zgodba Ferrarijevega konja zrasla iz anekdote o italijanskem pilotu, ki je v 1. svetovni vojni sestrelil sovražno letalo nad Stuttgartom, njegova mama pa je dejala Enzu Ferrariju, da naj ga uporabi kot talisman.

Porschejev grba bolj upraviči uporabo konja kot Ferarijev.

Porschejev grba bolj upraviči uporabo konja kot Ferarijev.

7. Dve leti so vse modele 356 sestavljali v žagi v Gmundu v Avstriji. Bili so boljši in lažji kot njegovi zanamci, saj je bila karoserija iz aluminija in ne železa kot je bila to praksa kasneje, ko so proizvodnjo preselili v Nemčijo.

8. Model 356 je bil nekoč del voznega parka nizozemske policije.

9. Večina Porschejeve zgodnje karoserije je bila narejena pri Recaru, ki je danes eden vodilnih proizvajalcev avtosedežev.

10. Eden najbolj slavnih Porschejevih modelov, Porsche 911, bi skorajda dobil ime 901 in le Peugeotovemu sistemu imen oz. nazivov (t.j. številka-0-številka, npr. 205) se imamo zahvaliti za ime, ki ga danes pozna ves svet.

Kultna serija Porsche 911.

Kultna serija Porsche 911.

11. Ko je FIA sredi osemdesetih ”požegnala” turbo motorje, so s 1.5 litrskim McLarnom V6 s 1000 vranci pod pokrovom pometli s konkurenco, ki bi to zverino kljub vsemu napredku še danes gledala le v zadek.

12. Porschejevi dirkalniki so do zdaj po svetu zmagali približno 24 tisoč dirk.

13. Porsche je nekoč izdeloval tudi traktorje in ima na tem področju celo bolj pestro zgodovino kot Lamborghini. Izdelali so tudi prav posebnega, bencinarja in ne dizla, prirejenega za tiste kmete, ki pridelujejo kavo, saj so hlapi dizla vplivali na končni okus te opojne pijače.

Porschejev posebni traktor Coffee Train P312.

Porschejev posebni traktor Coffee Train P312.

14. Porsche daje svetu tudi ene najboljših viličarjev. Od ranih osemdesetih je namreč aboniran na nagrade za dizajn za viličarje Linde Material Handling.

15. Ste kdaj potovali z Airbusom A300? Porsch je zasnoval pilotovo kabino. Velik prednosti te kabine so bili digitalni zasloni, ki so bili precej bolj praktični kot tedaj prevladujoča analogna odčitavanja.

16. Model 959 je bil najbolj tehnološko dovršeno dirkalno vozilo svoje generacije, poleg tega je dobil dirko Pariz Dakar, eno najtežji avtomobilističnih preizkušenj na svetu, če ne najtežjo.

Model 959 si je pokoril tudi vzdržljivostno preizkušnjo Pariz Dakar.

Model 959 si je pokoril tudi vzdržljivostno preizkušnjo Pariz Dakar.

17. Leta 1986 je bil Porsche 944 prvi avto v Združenih državah, ki je imel zračno blazino tudi za sopotnika kot del standardne opreme.

18. Motorji Harley Davidson v nekaterih svojih modelih uporabljajo Porschejeve motorje. Eden takih je Harley V-Rod.

19. In še ena odpiljena za konec. Porsche je izdelal tudi žar in sicer X-Series 1, za katerega morate (s popustom) odšteti 4860 evrov. Ker, zakaj pa ne. Če pod njegovim pokrovom cvrčijo gume, zakaj ne bi še čevapčiči in pleskavice.

Iz Porscheja ne zadiši le po bencinu in ''osmodenih'' gumah, pač pa tudi po piknikih.

Iz Porscheja ne zadiši le po bencinu in ”osmodenih” gumah, pač pa tudi po piknikih.