Na poti do cilja smo pogosto sami sebi ovira. Tu so načini, kako se temu izogniti in (p)ostati motiviran.

6 znanstveno dokazanih načinov, kako (p)ostati motiviran:

Postanite jutranja oseba.

Jutra morda niso vaš najljubši del dneva. Glede na zadnjo študijo v Health Psychology je v dopoldanskem času, ko je kortizol na višku, lažje oblikovati navade. Zakaj bi se torej v telovadnici ustavili po delu, če lahko to naredite še pred službo? Če imate težave z vstajanjem, poskusite z aplikacijo Yoga Wake Up.

Svoje cilje zaupajte prijateljem (in to vedno znova).

V študiji, ki so jo opravili na Dominican University v Kaliforniji, so raziskovalci ugotovili, da je bila verjetnost doseženih ciljev za 35 odstotkov večja pri tistih, ki so si cilje zapisali, jih delili z drugimi ljudmi in redno preverjali svoj napredek. Morda res vsakega od vaših prijateljev ne zanima, kako dobri ste na fitnesu, zato si za to izberite tistega prijatelja, ki prav tako potrebuje motivacijo.

giphy (8)

Roke si postavite v dnevih in ne mesecih.

Tukaj je kul trik – namesto da si cilj postavite za naslednji mesec, si dajte rok 30 dni. Glede na študijo v Psychological Science nas takšni roki bolje povežejo s prihodnostjo, kar nas spodbudi, da začnemo delati.

Navijajte zase.

Kaj gre z roko v roki z nemotivacijo? Negativne misli. Najlažji način, da to spremenite, je, da sami sebi poveste, kako ste dobri. Glede na študijo, objavljeno v Medicine & Science in Sports & Exercise, so ugotovili, da kolesarji, ki si ponavljajo pozitivne fraze (na primer “to lahko storiš”), ob težjih naporih kolesarijo dlje kot tisti, ki tega niso počeli. Ta samomotivacijska skupina prav tako ni občutila takšnega napora (čeprav so srčni monitorji kazali nasprotno).

giphy (9)

Postavite si točne in ne približnih ciljev.

Si želite voditi lastno podjetje? Če začenjate iz nič, se lahko to sliši precej zastrašujoče. Da torej to uresničite, so potrebni majhni koraki, ko je na primer ustvarjanje poslovnega načrta in iskanje računovodje. Po raziskavi American Psychological Association imajo ljudje, ki si zastavijo manjše, a točno opredeljene naloge, 90 odstotkov več možnosti, da jih tudi naredijo.

Verjemite vase.

Morda se sliši klišejsko, a je res. Ljudje, ki mislijo, da imajo močno voljo, jo tudi imajo. V študiji, objavljeni v Journal of Personality and Social Psychology, so raziskovalci pet tednov sledili 153 študentom in ugotovili, da so tisti, ki so verjeli, da imajo volje v izobilju, manj verjetno zavlačevali, jedli hitro prehrano in impulzivno zapravljali. Tudi njihove ocene so bile boljše.

giphy (10)