Tubi tebi poleti 'zatajijo' možgani? Harvardski znanstveniki trdijo, da je za to kriva vročina.

Vročina vam ne bo pomagala pri razmišljanju, ugotavljajo v harvardski študiji, v kateri so se ukvarjali z vplivom vročine na možgane. V 12-dnevnem poletnem obdobju je leta 2016 22 študentov živelo v stavbi s klimatsko napravo, preostalih 22 pa brez klime.

Vsi so morali takoj zjutraj po spanju izvesti dva kognitivna testa na svojih telefonih. Prvi test je od študentov zahteval, naj pravilno identificirajo barvo prikazanih besed (tako so vrednotili kognitivno hitrost in zavirajoči nadzor). Drugi test je bil sestavljen iz osnovnih aritmetičnih vprašanj (tako so ocenjevali kognitivno hitrost in delovni spomin).

Študenti s klimatsko napravo so normalno delovali, študenti brez klime pa so imeli 13,4 odstotka slabši odzivni čas in so za 13,3 odstotka slabše opravili kognitivne teste v primerjavi s študenti, ki so imeli klimo.

Zanimivo je, da je bila med obdobjem ohlajevanja najpomembnejša razlika v kognitivni funkciji med obema skupinama takrat, ko so se zunanje temperature začele zniževati, v notranjih prostorih pa so ostale še vedno visoke temperature (kjer niso imeli klimatske naprave). Izhajajoč iz tega, študija tako vključuje tudi socio-ekonomske ugotovitve: če ste finančno šibkejši, da bi si privoščili klimo, ima to lahko vpliv na vašo izobraževalno pot in rezultate.