Pred vrati je pust, ki med drugim slovi tudi po tradicionalni slaščici – pustnem krofu. Mi smo poiskali slastno različico, ki pa je veliko bolj zdrava. In kaj je ta različica? Zdravi krofi, seveda.

Ste z jedilnika črtali vse nezdrave jedi, kot so hamburgerji, čipsi in slaščice? Se bojite, da boste okoli pusta podlegli skušnjavi tradicionalne slaščice, pustnemu krofu? Storite to brez slabe vesti s tem receptom za zdrave krofe, ki so prav tako slastni kot original … pa še bolj zdravi.

Zdravi krofi!

Zdravi krofi!

Recept: zdravi krofi

Sestavine:

Kvasec:

  • 0,5 dl toplega mleka
  • 60 g kvasa
  • 20 g rjavega sladkorja
  • 20 g pirine moke

Testo:

  • 1 kg pirine moke
  • 60 g kokosovega masla
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 5 dl toplega mleka
  • 0,5 dl ruma
  • 3 kapljice vaniljeve arome
  • limonina lupina
  • ščepec soli

Nadev:

  • 200 g domače marelične marmelade brez dodanega sladkorja

Preliv (namesto nadeva):

  • temna čokolada
  • mandljevi lističi

Priprava:

Najprej pripravimo kvasec, in sicer v posodi s toplim mlekom razpustimo kvas, dodamo moko in rjavi sladkor. Sestavine pomešamo, postavimo na toplo in pustimo, da zmes vzhaja. Medtem v skledi zmešamo kokosovo maslo s sladkorjem in rumenjaki, prilijemo mleko, rum, vaniljevo aromo, limonino lupino in vzhajan kvas. Sestavine dodamo k pirini moki, ki smo jo prej solili. Zamesimo testo in ga položimo v skledo, malo pomokamo in pokrijemo ter pustimo na toplem, da vzhaja 30 minut. Iz vzhajanega testa oblikujemo štruco, iz nje narežemo manjše hlebčke in jih položimo na pladenj, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Pladenj prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da hlebčki na toplem vzhajajo še 15 minut. Krofe pri 180 stopinjah pečemo približno 50 minut in jih med peko previdno obračamo. Zlato zapečene krofe brez svetlejše sredinske obrobe, ki je posledica cvrtja, nadevamo z domačo marelično marmelado oziroma premažemo s čokoladnim prelivom in posujemo z zdravimi mandljevimi lističi.