Zdi se, da je stvari lažje pozabiti, kot si jih zapomniti. S to pisavo bo vse ostalo v vašem spominu!

Raziskovalci iz Univerze RMIT, ki se nahaja v avstralskem Melbournu, so razvili novo računalniško pisavo “Sans Forgetica”. Ta naj bi pripomogla k boljšemu pomnjenju.

Pisava je edinstvena predvsem zato, ker so nekateri deli njenih črk izrezljani. Ob tem je treba poudariti, da črke stojijo pod kotom 7 stopinj.

Znanstveniki so v okviru svoje raziskave na vzorcu 400 študentov izvedli poseben test, s katerim so preverili zapomnljivost pisav Sans Forgetica in Arial. 57 % testirancev si je uspelo zapomniti besedilo, zapisano v prvi pisavi, medtem ko si jih je le 50 % zapomnilo besedilo v drugi pisavi.

Sans Forgetica.

Sans Forgetica.

Takšno opažanje je mogoče pripisati nenavadni obliki nove pisave. Ljudje si namreč bolj zapomnimo stvari, ki odstopajo od norme. Janneke Blijlevens, sicer strokovnjakinja za marketing, med drugim navaja, da manjše ovire v procesu učenja na naše možgane vplivajo pozitivno.

Med branjem besedila v edinstveni pisavi bomo v mislih neprestano iskali oblike, s katerimi bi zapolnili črke, kar pomeni, da bomo za branje porabili več časa. Sans Forgetica naj bi tako bila še posebno koristna pri učenju tujih jezikov.