Priznajmo si. Pametni telefoni so postali fotoaparati, ki jih nosimo v svojih žepih. Slednji dokumentirajo naše življenje večplastno. Ustvarjamo fotografije, krajše videoposnetke za Instagram in tako vsak posameznik postaja mikromedij v svoji lastni družbeni mreži. Tudi zato je vedno pomembnejše, da vaš pametni telefon omogoča najboljšo “produkcijsko” platformo za tovrstne vsebine. In Samsung Galaxy S10+ se zdi ena najboljših naprav za ustvarjanje te vsebine.

Ravno napredek pametnih telefonov je omogočil, da smo vsi postali mikromediji, ki svoje življenje dokumentiramo in delimo z našim družbenim okoljem. Predvsem zato je pomembno, da v svojem žepu nosimo napravo – pametni telefon – ki omogoča kar se da dobro ustvarjanje tovrstnih vsebin. V bistvu prav Samsung Galaxy S10+ postavlja nove mejnike na tem področju, zaradi katerih bo telefon vsekakor izbira tistih zahtevnejših ustvarjalcev.

Telefon je zamenjal fotoaparat v praktično vseh življenjskih situacijah!

Telefon je zamenjal fotoaparat v praktično vseh življenjskih situacijah!

Dan, ko je telefon zamenjal klasični žepni fotoaparat

Ta trditev morda res ne bo po godu proizvajalcem fotoaparatov, a dejstvo je, da večini v teh časih zadostuje za ustvarjanje fotografije le dober pametni telefon. V primeru Samsung Galaxy S10+ pa se te fotografske sposobnosti resnično približajo tudi izjemno dragim izdelkom. Samsung se namreč zaveda, da je prav fotografija tisto, kar je uporabnikom danes zelo pomembno.

Sebek kamera brez primere!

Sebek kamera brez primere!

Izjemna kamera za sebke (“selfije”)

Kamera za sebke je velikokrat pomembnejša od glavne kamere pametnega telefona. Z njo ustvarjamo spletne video zgodbe za Instagram in velikokrat posnamemo kakšen “selfie”. Samsung Galaxy S10+ je šel tu še korak dlje. Po oceni DxOMark ima novi Samsung Galaxy S10+ najboljšo kamero za sebke med vsemi pametnimi telefoni. Slednji uspe odlično zajeti tako fotografije kot video. Video, ki je vedno pomembnejši, lahko zajema tudi v resoluciji 4K. Bistvo boljše sebek kamere je vsekakor senzor z 10 milijoni slikovnih pik s samodejnim ostrenjem, ki ustvarja zelo ostre slike in ima funkcijo, s katero lahko posnamemo posnetek s širšim kotom (torej lahko zajamemo več). Lepotni učinki so tovarniško izklopljeni in tudi zato posnetki v osnovi niso popačeni. Kameri oziroma objektiva sta sicer dva, a drugi igra vlogo senzorja zaznavanja globine. Predvsem zaradi portretnih načinov, ki ustvarjajo tako značilen “boke” efekt.

Sistem zadnjih kamer Samsung S10+ je izjemen!

Sistem zadnjih kamer Samsung S10+ je izjemen!

Vsestranski sistem glavnih kamer

Seveda je tudi tukaj Samsung zavihal roke in nam pripravil “festival” kamer, saj zdaj namesto dveh kamer (kot smo lahko videli pri predhodniku) uporablja kar tri. Vsaka ima svojo funkcijo za tip posnetka, ki ga želi narediti fotograf in tako je lažje posneti fotografijo, primerno motivu. Torej obstaja standardna širokokotna kamera (12 milijonov slikovnih pik, optično stabilizirana objektiv s f / 1,5), že znana telefoto kamera (12 milijonov slikovnih pik, objektiv z optičnim stabilizatorjem f / 2,4) in popolnoma nova ultra široka kamera (16 milijonov slikovnih pik, objektiv f / 2,2). Če prevedemo v jezik fotografov: posnetek lahko zajamete z 26mm objektivom, 52mm telefoto objektivom oziroma 12mm ultra širokim objektivom. S tem pa je Samsung Galaxy S10+ dobil veliko prednost pred nekaterimi konkurenti, ki tovrstnega nabora načinov zajema fotografije preprosto ne omogočajo.

Samsung pa je kakopak posegel tudi po sposobnostih umetne inteligence (AI) in telefonu dodal programske trike, ki zaznavajo nekje 30 različnih scenarijev, ki prilagajajo in hkrati opozarjajo, če fotografija ni bila ustrezno pripravljena oziroma posneta. Tako boste takoj vedeli, ali bo rezultat zadovoljiv. Fotoaparat ima tudi nočni način, ki se vklopi samodejno šele takrat, ko je res temno in ga ročno ni mogoče prižgati.


Video: preprosto zares dober


Večini uporabnikom je video manj pomemben kot sama fotografija pametnega telefona. A Samsung želi tu biti najboljši in tudi zato je videografom ponudil orodje, s katerim bodo lahko izstopali. Tako na primer prednja sebek kamera omogoča video v ločljivosti 4K. A pomembnejša je vsekakor glavna kamera (oziroma sistem kamer), ki postreže z za pametni telefon zares ekstremnimi sposobnostmi kamere. Vsi videografi boste torej navdušeni, da lahko zajamete 4K video s 60 fps z glavno kamero ter 4K s 30 fps pri telefoto kameri ter ultra široki kameri. Stabilizacija slike je s funkcijo super stabilnosti odlična, a se pač morate takrat zadovoljiti s kvaliteto 1080p. Potrebno je izpostaviti tudi kvaliteto zvoka, ki je pri S10+ zares dobra oziroma boljša od večine telefonov z operacijskim sistemom Android.

 Zdi se, da je Samsung postavil letvico in standard za leto 2019 precej visoko. Tudi zato ga lahko ocenimo kot eno najboljših izbir za vse hobi fotografe in tiste, ki od naprave v vašem žepu zahtevate odlično fotografijo.