Kaj je "screen dipping" in zakaj je nevaren za naše razmerje? Čeprav se s pojmom še morda niste srečali, to skoraj gotovo počnete.

Kaj točno pomeni screen dipping? Je dejanje, ko ena oseba preusmeri pozornost iz enega zaslona, da lahko gleda v drugega (torej ‘preklaplja’ med televizorjem in svojim telefonom). Seveda ni greh, če to počnemo, ko smo sami in nam je dolgčas. A če se odločimo, da bomo skupaj preživeli večer, potem to res ni najbolj zdravo – ne za nas, ne za naše razmerje.

Čas, posvečen partnerjema, ne bi smel biti čas, posvečen telefonu.

Čas, posvečen partnerjema, ne bi smel biti čas, posvečen telefonu.

Zakaj je screen dipping slab za naše razmerje? Podobno kot phubbing (še en izmed novodobnih pojavov, ki pomeni ignorirati nekoga z našim telefonom, medtem ko razlaga zgodbo in ga s tem užaliti) tudi screen dipping namiguje, da ima telefon prednost pred partnerjem. Res je, da najbrž niste v aktivnem pogovoru, a kljub temu bi morali sodelovati v dejavnosti, ki sta si jo skupaj s partnerjem zastavila. V študiji, ki je bila objavljena v Human Behaviour, so prišli do ugotovitev, da dajanje prednosti telefonu pred partnerjem vodi do nezadovoljstva v vezi in do več prepirov.

Kako lahko nehamo s screen dippingom? Vse se začne z zavedanjem, da to počnemo. Si ne zaupate? Telefon odnesite v drugo sobo in si ga dajte na tiho. Enako lahko naredi tudi vaš partner. Namen je, da se zavedate, kaj počnete narobe in da je pomembno, da so sodelujete v aktivnosti s svojo najbližjo osebo.