Vsi, ki smo hodili v osnovno šolo, se verjetno spomnimo občutka, ko je po dolgočasnemu predavanju prišel na vrsto najljubši šolski predmet (ali pa najljubši učitelj). Takrat je čas minil, še preden si lahko našel odgovor na vsa svoja vprašanja. Nekje na sredini srednje šole je bilo teh občutkov vse manj in vse bolj zanimiv je postajal svet, ki je obstaja izven šolskih zidov. A ponekod na svetu, ministri in ministrice za šolstvo trdo delajo, da bi učenje vseskozi ostalo zanimivo in relevantno. Šolski predmeti, ki jih nihče ne bi hotel "špricati", so verjetno eni izmed večjih uspehov in upov šolskih reform.

Šolski predmeti, ki jih nihče ne bi hotel “špricati”:

1. Občudovanje narave, Japonska

Na Japonskem obstaja predmet z imenom občudovanje narave. Japonci se tako kot dobrih zavedajo tudi slabih plati tehnološke revolucije in so odločeni, da aktivno ukrepajo proti njihovim stranskim učinkom. Namen pouka je, da se učenci naučijo opaziti estetiko narave in cenijo, kar nam ta lahko ponudi. Predmet se, prav tako kot matematika ali angleščina, ocenjuje.

Občudovanje narave, Japonska

Občudovanje narave, Japonska

2. Čebelarstvo, Baškirija

Več kot 100 šol v Baškiriji ima lastne čebelnjake, kjer se učenci učijo čebelarstva in pridelave medu. Poleg neposrednih spretnosti s čebelami pa s takšnim poukom pridobijo tudi več potrpežljivosti, natančnosti, spoštovanja in pozornosti.

Čebelarstvo, Baškirija

Čebelarstvo, Baškirija

3. Spletna zaščita, Izrael

Za šolski predmet, ki ga nihče ne bi hotel špricati, velja v Izraelu gotovo predmet spletna zaščita. S tem, ko internet postaja vse bolj ključen na vedno več področjih našega življenja, je treba poskrbeti tudi za to, da se znamo pred možnimi neprijetnostmi zaščititi. V Izraelu se otroci med drugim učijo pravil obnašanja na spletu ter tega, kakšna je primerna reakcija na razne komentarje. Pomemben poudarek je tudi na problematiki zasvojenosti z videoigricami.

Spletna zaščita, Izrael

Spletna zaščita, Izrael

PREBERITE ŠE: Blogi, ki te bodo naučili več kot MBA-študij

4. Narodni ples, Armenija

Armenci so na svoje narodne plese, ki zaobjemajo kar 1500 vrst plesa, izredno ponosni. Od leta 2013 je v Armeniji učenje narodnega plesa del obveznega učnega načrta.

Narodni ples, Armenija

Narodni ples, Armenija

5. Deskanje na valovih, Avstralija

Avstralija si na vse pretege prizadeva, da bi si povrnila naslov najboljše srferske države na svetu. Tako je deskanje na valovih postalo del šolskega načrta na precej šolah.

Deskanje na valovih, Avstralija

Deskanje na valovih, Avstralija

6. Znanstvene ugotovitve, ZDA

Po koncu pouka o teoriji znanosti se morajo številni otroci v ZDA lotiti lastnega znanstvenega projekta. V enem letu morajo izumiti nekaj novega, kar na koncu poletnega semestra predstavijo razredu in mentorjem.

Znanstvene ugotovitve, ZDA

Znanstvene ugotovitve, ZDA