Moški in ženske se razlikujejo tudi v spanju!

Martha Cortes, ki se specializira za zdravljenje motenj spanca pri dihanju, je za PureWoW povedala, da so te štiri glavne biološke razlike v načinu, kako dame in fantje spijo.

1. Ženske potrebujejo več spanca.

Ženske so na splošno bolj spretne pri večopravilnostih kot moški. Vsa ta možganska moč pa pomeni, da ženske potrebujejo več spanja, da bi si možgani opomogli od vseh nalog, razlaga dr. Cortes. Koliko več? Približno 20 minut.

2. Ženske raje gredo spati zgodaj.


Ženske se po navadi zbujajo zgodaj, to pa je posledica razlike v cirkadianem ritmu, ki je 24-urna notranja ura, ki se izvaja v ozadju možganov. Ženske imajo cikle, ki so v povprečju šest minut krajši. Zaradi te šestminutne razlike ženske gredo zgodaj v posteljo in se zgodaj tudi zbudijo.

3. Insomnia je bolj pogosta pri ženskah

Motnje spanca so pogostejše pri ženskah. Za moške pa velja, da imajo bolj pogosto apnejo v spanju v primerjavi z ženskami.

4. Ženske imajo globlji spanec


Ženske potrebujejo več spanja, a je ta spanec običajno bolj produktiven. V študiji, ki so jo izvedli na Penn State College of Medicine, ugotavljajo, da ženske brez spalnih motenj spijo objektivno bolje v starosti kot moški, spanje mladih žensk pa je bolj odporno na zunanje stresorje.