Splet se širi iz dneva v dan, s tem pa se razvijajo tudi spletni iskalniki, ki zadovoljijo različne potrebe uporabnikov. Z 63,9-odstotnim tržim deležem (kot za oktober 2015 poroča comScore) na trgu spletnih iskalnikov še vedno kraljuje Google. A Google še zdaleč ni edini iskalnik! Drugi iskalniki nudijo različne vmesnike, edinstvene funkcije in iskalne algoritme, ki temeljijo na njihovi edinstveni filozofiji. Predstavljamo vam alternative spletnemu iskalniku Google, ki vam lahko ponudijo boljše rezultate.

Spletni iskalniki, ki so boljši kot Google:

DuckDuckGo

Ta spletni iskalnik je primeren za uporabnike, ki želijo na spletu ostati anonimni. DuckDuckGo namreč ne beleži naše zgodovine iskanja, profilov na družabnih omrežjih, prav tako pa ne pošilja elektronske pošte s personaliziranimi iskalnimi rezultati. Uporabniku prijazna je tudi funkcija zero-click (vsi rezultati so na prvi strani)in neskončno pomikanje po strani. Tudi spama je precej manj, kot pa na Googlu.
duckduckgo.com

WolframAlpha

Spletni brskalnik WolframAlpha se identificira kot motor za računalniško znanje, ki daje dejstva in podatke o številnih temah, ki prihajajo iz posebej pregledanih in izbranih podatkov. V iskalnikuu lahko storite vse vrste izračunov – enostavne in kompleksne. Iskalnik je primeren za vse lačne znanja.
wolframalpha.com

Yippy

Yippy, nekoč znan kot Clusty, je metasearch iskalnik, kar pomeni, da zbira podatke iz drugi spletnih brskanikov in tako ponudi skupen rezulat. Če torej želite zares poglobljeno brskanje po spletu, izberite Yippy.
yippy.com

Spletni isklaniki, ki so boljši kot Google (DuckDuckGo)

Spletni iskalniki, ki so boljši kot Google (DuckDuckGo)

Mahalo

Mahalo ponuja visoko kakovostne vsebine, saj spletni iskalniki poganja odbor urednikov, ki ročno pregledajo in izločijo več tisoč vsebin. To seveda pomeni, da bomo dobili manj rezultatov. Mahalo ponuja tako navadno brskanje po spletu, kot tudi postavljanje vprašanj, kot na primer Ask.com.
mahalo.com

Adswish

Adswish sledi iskalnemu modelu Googla. Da bi lahko uporabnikom ponudil najbolj ustrezne izdelke in storitve, daje podatke, specifične rezultate po ključni besedi, ki jo vnese uporabnik za določen produkt ali storitev v želeni kategoriji.
adswish.com

ChaCha

Spletni iskalnik ChaCha je podoben brskalnik kot Ask.com, kjer lahko uporabniki zastavijo vprašanje in nato dobijo odgovor. Storitev je brezplačna, odgovori so hitri, na voljo pa je tudi več kvizov, ki pomagajo uporabniku, da se odloči med tematikami. Alexa (Actionable Analytics for the Web) uvršča brskalnik na osmo mesto najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov.
chacha.com

Ixquick

Podobno kot DuckDuckGo, tudi iskalnik Ixquick resno obravnava vprašanje zasebnosti. Deluje brez piškotkov, ne beleži zgodovine in ne zbira podatkov o uporabniku. Ixquick je privzeti iskalnik za Tor. Za boljše rezultate iskanja, iskalnik po 90 dneh neaktivnosti izbriše preference uporabnika. Iskalnik podpira 17 različnih jezikov, v enem dnevu pa opravi okoli 5,7 milijona poizvedb.
ixquick.com