Nekateri pari po razpadu razmerja ne želijo vedeti drug za drugega, obstajajo pa seveda tudi takšni partnerji, ki menijo, da so po koncu zveze odprli novo poglavje. In tu seveda govorimo o prijateljstvu z ugodnostmi. Spolni odnos z bivšim naj bi bil zdrav in to je razlog po mnenju znanstvenikov.

Ni pravila, kako zaključiti razmerje, da ostaneta karseda v korektnih odnosih. Vsak par najde lastno pot, kako ljubezenski odnos zaključiti ali pa nadaljevati na malo drugačen način – s prijateljstvom z ugodnostmi.

Vprašanje je, ali je takšna intima sploh zdrava, a odgovor so našli znantveniki, ki so v študiji, objavljeni v Archives of Sexual Behavior, ugotovili, da naj bi bil spolni odnos z bivšim zdrav. In razlog za to? Spolni odnos naj ne bi vplival na vajin nadaljnji odnos.

Kako spolnost vpliva na vaša čustva?

Stephanie Spielmann, vodja študije, je skupaj s svojo ekipo izvedla dve študiji. V eni študiji so analizirali 113 udeležencev, ki so ravnokar zaključili razmerje. Dva meseca pozneje so izpolnili anketo, v kateri so znanstveniki proučevali vse, kar je povezano s trenutnim razmerjem udeležencev. Ali sta bivša imela fizični stik? So bili še vedno čustveno prizadeti? Kako so se počutili ob bivšem partnerju v postelji?

V drugi študiji je 372 sodelujočih moralo deliti izkušnje o spolnem odnosu. Morali pa so tudi poročati, ali so bili čustveno povezani z bivšo ljubeznijo med spolnim odnosom. Na podlagi ugotovitev iz obeh študij so raziskovalci tako ugotovili, da osebe, ki so imele spolne odnose z bivšimi, niso poročale o tem, da bi ta oblika intime imela vpliv na njuno razmerje. Dobesedno naj ne bi bilo nobenega vpliva.

Brez skrbi, ljubita se!

Raziskovalci so tako želeli proučiti, ali spolnost z bivšim partnerjem vpliva na vaša čustva. Verjetno poznate pomisleke – ‘kaj če gojim še zmeraj čustva do ljubljene osebe’, morda bo spolnost ponovno prebudila čustva’… Raziskovalci pravijo, da vas ne sme skrbeti, saj izsledki iz raziskav kažejo, da bodo vaša čustva nespremenjena.