Spomnite se trenutka, ko ste nazadnje odšli na dopust, ali pa trenutka, ko ste dopust načrtovali. Ste si nenadoma začeli predstavljati vse možnosti dopustovanja, ki so pred vami, namesto da bi razmišljali o vsakodnevnem delu? Si predstavljate vse kraje, ki bi jih radi videli in obiskali? No, študije so razkrile, da je to popolnoma normalno. Ko se namreč pripravljamo na dopust in predvidevamo možnosti dopustovanja, postanemo vznemirjeni. Nenadoma smo napolnjeni s srečo. Kateri del dopusta nas torej najbolj osreči?

Ideja sreče

Ali v celoti cenimo dopust, ko ga doživljamo? Verjetno. Ali lahko rečemo, kaj je absolutno najboljši del potovanja? Ali nas res osreči? Sreča, ki jo dosežemo z dopustovanjem, je želja, da za trenutek na stran odložimo življenje, ki smo si ga ustvarili in ki ga imamo le redko možnost “zapustiti”. Ko smo torej soočeni z možnostjo sprememb, se naša sreča poveča. In medtem ko je v igri še cela vrsta psiholoških dejavnikov, ki določajo našo srečo, so študije pokazale, da se pri zadovoljevanju osebne potrebe po novostih (ko smo nenadoma soočeni z novo idejo) naša sreča takoj poveča. Nenadoma smo soočeni z novo idejo sreče, naše telo in um pa se nanjo pripravljata.

Predvidevanje dopusta

Preprosto načrtovanja dopusta je pravzaprav vrh naše sreče! S katero letalsko družbo bomo leteli? Katere filme bodo predvajali? Kje vse se bomo ustavili? Bi morali izbrati eksotičen otok, morda zabavno mesto ali romantično destinacijo, kot je Pariz, ki ga še nikoli nismo videli poleti? Želimo bolj zasebne počitnice na tropskem otoku, kot je Fidži? Kaj bomo oblekli?
Sodeč po študiji, objavljeni v rubriki Applied Research v reviji Quality of Life, smo najbolj navdušeni in veseli, ko čakamo na ali načrtujemo naše počitnice. To je časovno obdobje različnih možnosti, stanje pričakovanja in veselja pa lahko traja tudi do osem tednov.

PREBERITE ŠE: Kraji, ki bi naj izboljšali naše počutje in zdravje

Kdaj smo na dopustu najbolj srečni?

Kateri del dopusta nas najbolj osreči?

Ali traja?

Na žalost ne. Nadaljnje raziskave so pokazale, da so nato pri dopustovanju vrednosti sreče nižje in rahlo padejo. Še več, potniki se po navadi vrnejo enako ali manj srečni, kot so bili pred odhodom na dopust. Študija je pokazala, da na srečo pred in po dopustovanju vplivajo tudi aktivnosti, ki smo jih izvajali na dopustu, a raven sreče se ob povratku s počitnic ni povišala. Samo ljudje, ki so se na dopustu zelo veliko sproščali in ki so izvajali aktivnosti, ki niso stresne, so se vrnili srečnejši. Pa tudi njihova sreča se je po dveh tednih vrnila na tisto raven sreče, ki so jo imeli pred dopustovanjem.

Skratka, raziskava kaže, da se ljudje hitro aklimatiziramo na okolico. Poleg tega je predvidevanje vedno posebno doživetje in najsrečnejši del celotnega procesa. To ne pomeni, da se na dopustu ne bomo zabavali. Prav tako to ne pomeni, da dopust sam po sebi nima pomena. Pomeni le to, da moramo uživati v celotnem procesu – vse od načrtovanja do same izkušnje.