Arhitekti so si premislili, zato danes gledamo te znamenitosti v čisto drugačni podobi.

Katerih 5 svetovno znanih znamenitosti bi lahko bilo popolnoma drugačnih?

Operna hiša v Sydneyju

Operna hiša v Sidneyju

Edinstveno zasnovo operne hiše v Sydneyju v Avstraliji je oblikoval Jørn Utzon. Ta znani center za uprizoritvene umetnosti bi bil po zaslugi Eugenea Gooseensa skoraj zgrajen čisto drugače, sodobnejše.

Slavolok zmage, Pariz

Slavolok zmage, Pariz

Slovito znamenitost Pariza je zasnoval Jean-François Chalgrin. Danes stoji na zahodnem delu Elizejskih poljan v čast tistim, ki so se borili v francoski revoluciji in v bitkah v času Napoleona. Enega izmed zavrnjenih predlogov za videz znamenitega slavoloka, ki bi danes lahko imel popolnoma drugačno podobo, je pripravil Charles Ribart.

Lincoln Memorial, Washington

Lincoln Memorial, Washington

Ta ameriški državni spomenik je bil zgrajen v čast Abrahamu Lincolnu, 16. predsedniku ZDA. Stoji na zahodnem delu narodnega parka National Mall v Washingtonu, nasproti še druge washingtonske znamenitosti, spomenika Washington Monument. Današnjo podobo je zasnoval Henry Bacon, alternativni dizajn pa je pripravil John Russell Pope.

Tower Bridge, London

Tower Bridge, London

Sir Horace Jones je oblikoval Tower Bridge v Londonu, kot ga poznamo danes. Ta stoji na reki Temza in je simbol živahnega mesta. Enega izmed alternativnih modelov je pripravil F. J. Palmer. Ta je bil preprostejši in se ni ujemal z zgodovinsko arhitekturo Londona.

Tribune Tower, Chicago

Tribune Tower, Chicago

John Mead Howells in Raymond Hood sta ustvarila bogato zasnovo za Tribune Tower v Chicagu. Nekoč dom mnogih podjetij je danes spremenjen v etažna stanovanja. Eden izmed zavrnjenih dizajnov za stavbo, kig a je predlagal Bruno Taut, je bil precej sodobnejši.