V nedavni študiji so raziskovalci raziskovali občutek gnusa, ki je vključen tudi v oblikovanje naših moralnih sodb. Pri tem so uporabili ingver in ugotovili, da naj bi ta azijska sestavina vplivala na tvoje odločitve.

Ta sestavina naj bi vplivala na tvoje odločitve. Drugače rečeno: če pojeste ingver, boste do dejanj, ki se vam ne zdijo pravilna, manj strogi, kot če ingverja ne zaužijete (gre seveda za večjo verjetnost in ne za zagotovilo). In kako lahko neka hrana vpliva na naš kompas o pravilnem in napačnem? To so razvozlali raziskovalci iz British Colubia univerze v Kanadi.

Znano je, da ingver zmanjša občutek slabosti. V prvem eksperimentu, so delu udeležencem dali ingver, drugim delom pa sladkorni bonbon. Nato so morali poročati, koliko gnusa občutijo ob različnih fotografijah (recimo fotografiji starega mesa ali pa fotografiji moškega, ki bruha na stranišču, ipd.). Skupina, ki je pojedla ingver, je v povprečju izražala manj občutka gnusa. Ker vemo, da ingver vpliva na občutek slabosti, je morda možno, da sta gnus in fiziološki občutek slabosti na nek način povezana.

V drugem eksperimentu so morali udeleženci (eni so zaužili ingver, drugi sladkor) povedati, kako strogo ocenjujejo določene prestope moralnih mej (recimo kako sporno ocenjujejo poroko z bratrancem ali pa kako sporno je, da se delavec v mrtvašnici iz zanimanja dotika odprtega očesa trupla). Zopet se je pokazalo, da so tisti udeleženci, ki so zaužili ingver, manj ostro obsodili moralno sporna dejanja.Tretji in četrti eksperiment, sta bila ponovitev drugega z dodanimi primeri nasilja, neupoštevanje avtoritete, varanja itd., in sta prav tako pokazala, da ingver vpliva na strogost naših moralnih sodb.

Bistvo te raziskave ni v tem, da lahko ob zaužitju ingverja hitreje delamo sporna dejanja (učinki ingverja so bili zelo zelo majhni), temveč, da obstaja povezava med fiziološkim občutkom slabosti in gnusom ter med gnusom in moralnim presojanjem.