Srečo je težko opredeliti ali nanjo pokazati s prstom. Do nas prihaja v najrazličnejših oblikah in vsak jo doživi po svoje. Po drugi stani pa so negativna občutja precej univerzalna. Pogosti občutki nesreče se povezujejo s krajšo življenjsko dobo in fizičnim nezadovoljstvom. V članku si lahko preberete seznam 10+ navad, ki so skupne nesrečnim ljudem. Mogoče vam pomaga pri odganjanju neprijetnih občutkov.

10+ navad, ki so skupne nesrečnim ljudem:

Pretiravanje z materialnimi dobrinami

Fizični svet in materialne dobrine so seveda pomemben vidik zadovoljitve vsakdanjih potreb. Vendar pa so ljudje, ki v kopičenje materialnih dobrin vlagajo preveč svoje energije, bolj nesrečni.

Pogosto preživljanje prostega časa v samoti

Nesreča nas velikokrat stisne v samotni kot. Nesrečni se počutimo v breme drugim, zato velikokrat ne zaprosimo za pomoč, ko bi bilo to nujno potrebno. Tako se zapletemo v začarani krog osamljenosti in nesreče.

Ko ste nesrečni pojdite v družbo

Ko ste nesrečni, pojdite v družbo.

Doživljanje samega sebe kot žrtve

Posamezniki, ki ne prevzamejo odgovornosti zase in za svoje življenje, so velikokrat bolj in dlje časa nesrečni. Vsak ima pravico do občutenja svojih čustev takšnih, kot so, vendar pa postavljanje v položaj žrtve prav nič ne pripomore k reševanju problema.

Pesimizem

Nič ne opolnomoči nesreče bolj kot pesimizem. Ciničen pristop in negativističen pogled na življenje samo še poslabšujeta situacijo. Če se vam zgodi, da padete v cikel negativnih misli, poskusite zavestno preusmeriti pozornost na dobre plati trenutnega življenja.

Delati iz muhe slona

Težave so del našega vsakdana. In v življenju skoraj nikomur ni nič prihranjeno in vsak se mora enkrat ali dvakrat soočiti z res težkimi situacijami. Zato v primerih, ko stvari niso tako hude, ne delajte iz muhe slona.

Ruminiranje

Ruminiranje je obsesivno ukvarjanje s problemom, ki pa ne vodi do konstruktivne rešitve, temveč le poglablja našo stisko. Ljudje, ki ruminirajo, so bolj nesrečni. Problem jim ves čas visi nad glavo, rešitev pa se ne prikaže.

Nenehno ukvarjanje s problemom še ne vodi do rešitve

Nenehno ukvarjanje s problemom še ne vodi do rešitve.

Pretirana kritičnost

Kritičnost in samokritičnost ne pripomoreta k boljši volji ali poglobljeni sreči. Sta seveda nujno za refleksijo, vendar nikar ne pretiravajte. Bodite nežni in potrpežljivi do sebe in do drugih.

Primerjanje z drugimi

Nesrečni ljudje se veliko bolj pogosto primerjajo z drugimi. Ne samo, da to povečuje vašo nesrečo, temveč je tudi povsem neracionalno. Sosedova trava se nam namreč vedno zdi bolj zelena, čeprav morebiti to sploh ni res.

Nesrečni ljudje stežka odpustijo

Odpuščanje je namenjeno predvsem tistemu, ki odpusti. Tako dobi priložnost, da pusti preteklost pri miru ter se osredotoči na nove izzive in načrte v prihodnosti. Tisti, ki ne odpustijo, so bolj nesrečni.

Pritoževanje

Pritoževanje in iskreno iskanje socialne podpore sta dve popolnoma različni stvari. Iskreno iskanje socialne podpore je pomemben korak pri premagovanju stresnih čustev, po drugi strani pa nenehno pritoževanje le poslabša situacijo.

Pasivnost

Seveda, včasih nas življenje zadane tako močno, da preprosto obležimo v postelji. Vendar pa ima vse na tem svetu svoj rok trajanja. In tako naj bo tudi s pasivnostjo. Prej ko se aktivno spopadete s problemom, prej ga boste rešili.

PREBERITE ŠE: Teorije zarote, ki jim internet najbolj verjame

Pasivnost naj bo časovno omejena

Pasivnost naj bo časovno omejena.

Več informacij: 10+ NAVAD, KI SO SKUPNE NESREČNIM LJUDEM