Če so tudi vas nagle januarske vremenske spremembe prinesle okoli, je čas, da razmislite o tem, kako boste najhitreje ozdraveli. Bolezen ne sme biti izgovor za to, da v svoje telo vnašate 'smeti'. Tej hrani in pijači naj bi se izogibali, ko ste bolni.

Ko smo bolni, se pogosto zatekamo k prigrizkom, kot so pomfri, čipsi, smokiji, čokolade …, a ravno teh stvari naj ne bi jedli, ko nismo najboljši. Strokovnjaki pravijo, da naj bi obstajala hrana, ki se ji morate izogibati, ko ste bolni, če želite, da se vaše telo hitreje ozdravi.

Alyssa Tucci, strokovnjakinja za prehrano v Virtual Health Partners, je povedala, da morate med boleznijo v telo vnašati živila, ki bodo hidratizirala telo. Tej hrani in pijači naj bi se po njenem mnenju izogibali, ko ste bolni.

KOFEIN

Kofein naj bi dehidriral telo.

Kava bo morala počakati, da se pozdravite. Če ste navajeni, da začnete dan s skodelico kave, bi morali preskočiti ta ritual, če se ne počutite dobro. Tucci pravi, da kofein dehidrira telo, kar pa je zadnja stvar, ki jo želite doseči, ko ste bolni. Bolje naj bi bilo, če začnete dan z zmešančkom, ki vsebuje hranljive sestavine.

POMFRI

Pomfi bo moral počakati na zdrave dni.

Slana hrana je najbolj okusna ravno takrat, ko se ne počutimo dobro, a nutricionistka Carol Aguirre pravi, da je takšna živila zaradi velike količine maščob težko prebaviti, kar lahko povzroči dodatne bolečine v trebuhu.

ZMANJŠAJTE VNOS MESA

Zmanjšajte vnos mesa.

Ko ste bolni, se poskusite držati stran od mesa, rib, jajc in piščanca, pravi dr. Divya Selvakumar, profesorica in strokovnjakinja za prehrano. Bolje je, da jeste meso v obliki juh, ki se dalj časa kuhajo. Še bolje je, da uporabite rastlinska živila namesto živalskih.

SIR

Sir naj bi vas še bolj zaprl.

Sir bo moral počakati, dokler ne ozdravite. Nutricionistka Callie Exas pravi, da sir spodbuja izločanje sluzi, ki vas še bolj zapre. Ko ste bolni, je vaš mikrobiom lahko vnetljiv, kar lahko povzroči več želodčnih bolečin, zato je pomembno, da se izogibate živilom, ki so težavna za črevesje.

PIJAČA Z MEHURČKI

Pijača z mehurči je'prepovedana, medtem ko ste bolni.

Ko ste bolni, je pomembno, da se izogibatedodanim sladkorjem. Caleb Backe, strokovnjakinja za zdravje in wellness v Maple Holistic, pravi, da je v pijači z mehurčki velika količina sladkorja in vode, ki ju je skoraj nemogoče prebaviti. To lahko vpliva na vaš imunski sistem, in sicer ena plastenka pijače z mehurčki naj bi bila dovolj za 35-odstotno oslabitev belih krvničk pri boju proti invazivnim bakterijam.