NHS je razglasila najbolj boleče (fizično) človekove izkušnje, ki nas lahko za kratek čas popolnoma onesposobijo.

10 najhujših bolečin, ki jih lahko izkusi človek:

1. Herpes zoster ali pasovec

Je virusno obolenje, pri katerem se pojavijo zelo boleči kožni izpuščaji v obliki mehurčkov, napolnjenih s tekočino. Neprijeten je predvsem zaradi pogosto hude in težko obvladljive bolečine, ki lahko traja tudi več mesecev po izbruhu mehurčkov.

2. Migrena

Glavni simptom migrene je močan glavobol. Po navadi se pojavi na sprednjem delu glave ali na eni strani. Občutimo jo kot razbijajočo bolečino, ki je lahko zmerna ali močna.

3. Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je kronična, vnetna revmatična bolezen, ki lahko prizadene vse sklepe in tudi obsklepne dele. Na začetku bolezni so boleči in otekli predvsem mali sklepi rok, stopal, zapestja in komolci, in to obojestransko. Pozneje v poteku bolezni se lahko vnetje razširi še na velike sklepe, kot so kolena, kolki in gležnji, redkeje na hrbtenico.

4. Ledvični kamni

Ledvični kamni so drobne kristalne tvorbe različnih velikosti, ki nastanejo v sečilih. Ko pa se pesek povečuje in preraste v kamne, se pojavijo neprijetni simptomi.

5. Razjeda na želodcu

Razjede na želodcu najpogosteje povzročijo izgubo apetita in hujšanje ter hude bolečine v trebuhu. Lahko pa povzročijo hude krvavitve in celo predrtje želodčne stene, kar je za bolnika lahko usodno.
giphy (34)

6. Pankreatitis

Vnetje, ki zajame trebušno slinavko. Pri blagih oblikah vnetja zdravljenje ni potrebno, hujše oblike pa so življenje ogrožajoče.

7. Fibromialgija

Večina posameznikov s fibromialgijo občuti bolečino v številnih mišicah. Občutek je tak, kot bi jim nekdo mišice natezal ali kot bi bile mišice preutrujene zaradi dela. Včasih je mišična bolečina pekoča in jo primerjajo s tisto pri gripoznem obolenju.

8. Srčna kap

Bolnik čuti pritisk oziroma bolečino pod prsnico, na sredini prsi, ki traja več kot nekaj minut ali pa mine in se znova vrne. Bolečina se širi v ramena, vrat in v roke.

9. Zamrznjena rama

Zamrznjena rama je otrdela in izjemno boleča, kar pa je bolj pomembno – pojavi se enako omejena aktivna in pasivna gibljivost v vse smeri ter oslabljena, skoraj neizvabljiva mišična moč. Strokovno imenujemo to stanje adhezivni kapsulitis, saj pride do vnetja kapsule (sklepne ovojnice).

10. Išias

Išias je mogoče opisati kot ostro bolečino v križu, ki se prek medenice širi na predel zadnjice in nog, lahko celo do prstov na nogah. Tovrstna bolečina bolnika pogosto preseneti, saj se lahko pojavi nenadoma in sunkovito.

Več informacij:
citymagazine.si