Vsake toliko časa nas filmski ustvarjalci presenetijo z estetsko tako lepim filmom, da zgodba nekako ni več tako pomembna. V zadnjih nekaj letih je bilo takih filmov v izobilju, občinstvo so navdušili na filmskem platnu pa pustili svoj pečat. Ne glede na to, ali imajo filmi zares posebne učinke, lepo sceno ali pa se "dotaknejo" gledalčevega očesa na pravem mestu, so to brez dvoma estetsko najlepši filmi.

Estetsko najlepši filmi:

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (Amelie, 2001)

Romantična komedija, ki razkriva Amelijine domišljijske, otroške težnje, je prikazana v drznih barvah, z lepimi posebnimi učinki ter brezhibnimi rezi in gibi. Sama kinematografija je razširitev zgodbe, čustva likov pa so odlično prikazana tudi brez dialoga.

Avatar (2009)

Ta znanstvenofantastični fenomen je režiral James Cameron. Pandora, utopična družba, za katero so vsi oboževalci tako obupno želeli, da bi postala resničnost, je občinstvo prevzela s svojo estetiko, nekoliko manj pa z vsebino.

Ex Machina (2015)

Naravna lepota Ave (Alicia Vikander) je delni razlog, zakaj je ta film tako vizualno prijeten, tehnologija pa je tisto, kar to zares potrjuje. Ličila, posebni učinki in kinematografija skupaj tvorijo zares čudovit film v pravem pomenu besede.

The Fall (2006)

Žive barve in domiselne kulise skozi celoten film dajejo filmu umetniško kakovost, ki ga loči od drugih filmov. Vsaka vizualna komponenta tega filma osvoji občinstvo do te mere, da se tudi sami počutijo del zgodbe.

The Grand Budapest Hotel (Grand Budapest hotel, 2014)

Film Wesa Andersona je nenavaden, izjemno eleganten in velja za enega njegovih najboljših. Drzni, živahni kosi na sceni in sam hotel resnično izstopajo, kljub tako polni igralski zasedbi. Medtem ko je film zagotovo drugačen in ne spada na vrh seznama obveznega pri vsakem posamezniku, je lepota filma samega dovolj, da pri občinstvu vzbudi zanimanje.

Gravity (Gravitacija, 2013)

Film je gotovo čaroben v svoji upodobitvi vesolja, tako v nevarnosti kot v lepoti. Osvojil je kar sedem oskarjev, vključno za najboljšo fotografijo, posebne učinke in najboljšo režijo (Alfonso Cuarón).

PREBERITE ŠE: Inspiracijski filmi, primerni za vso družino

Interstellar (Medzvezdje, 2014)

Zadnjih nekaj let smo lahko na filmskem platnu zasledili kar nekaj filmov o vesolju, a to zagotovo zato, ker je vesolje najčarobnejše in najskrivnostnejše. Kontrast med izolacijo vesolja in poslabšanjem razmer na Zemlji je dih jemajoč. Film je domov odnesel tudi oskarja za najboljše posebne učinke.

Life of Pi (Pijevo življenje, 2012)

Film, ki ga je režiral Ang Lee, je bil nominiran za več kot sto nagrad, na koncu pa je domov prinesel štiri oskarje, vključno za režijo, posebne učinke in fotografijo. Pijevo življenje prikazuje zapleteno razumevanje duhovnosti in življenja kot vizualno mojstrovino, v kateri lahko uživa občinstvo vseh starosti.

Mad Max: Fury Road (Pobesneli Max: Cesta besa, 2015)

Akcijski film iz leta 2015 je pridno polnil proračunske blagajne. In s proračunom 150 milijonov ameriških dolarjev, ki so ga imeli filmski ustvarjalci na razpolago, ni čudno, da je vizualno izjemno privlačen. V primerjavi z drugimi akcijskimi filmi je na vrhu prehranjevalne verige, do katerega si prizadevajo priti še drugi filmi.

The Revenant (Povratnik, 2015)

Film, ki je Leonardu DiCapriu prinesel več kot zasluženega prvega oskarja, je pustil večino gledalcev brez besed. Medtem ko je vsebina sama nekoliko pomešana, je film na splošno opisan kot brutalna, osupljiva vizualna zmaga, DiCapriev nastop pa k temu pripomore še dodatno miljo.

Skyfall (2012)

Vsaka scena filma je prežeta z lepoto ter uspešno poudari kontrast med agresivnimi akcijskimi sekvencami in intimnimi trenutki glavnega junaka.

What Dreams May Come (Življenje po življenju, 1998)

Wardova vizualna mojstrovina popelje gledalca na duhovno popotovanje, čeprav ga na koncu pusti viseti v zraku. Vsebina je na splošno odmaknjena od lepe kulise in nadrealizma. Film je dobil oskarja v kategoriji posebnih učinkov. In čeprav film ne more obstati samo na posebnih učinkih, v njem brez skrbi uživamo tudi brez zvoka.