12. junija so v New Yorku razglasili najboljše restavracije na svetu. Kot zmagovalec se je letos okronal Massimo Bottura s svojo restavracijo Osterio Francescana. Za 2. najboljšo restavracijo na svetu velja španska El Celler de Vana Rocka, iz 5. na 3. mesto pa se je povzpela newyorška Eleven Madison Park. Veliko (za mnoge neprijetno) presenečenje večera pa je bilo , da je danska restavracija Noma, ki se je od leta 2009 vedno uvrstila med prva tri mesta, kar nekajkrat pa je stopila na prvo stopničko, letos padla na 5. mesto.

V New Yorku so bile nedavno razglašene najboljše restavracije na svetu. Izbor najboljših restavracij na svetu poteka od leta 2002 in je v izjemno hitrem času dosegel velik vpliv. Zaradi te organizacije so nekateri kuharski šefi kljub odročnim legam svojih restavracij in inovativni, drzni kuhinji postali svetovno znani. Seznam je s svojo prepoznavnostjo pomagal tlakovati pot do slave velikim imenom kuharskega univerzuma  Renéju Redzepiju, Magnusu Nillsonu in Andoniju Luisu Adurizu.

1. mesto je zasedla restavracija Osteria Francescana

Najboljše restavracije na svetu: 1. mesto je zasedla restavracija Osteria Francescana

Na vrhu letošnje uvrstitve kraljuje italijanska restavracija Osteria Francescana. 2. mesto zaseda španska El Cellera de Vana Rocka, 3. pa Eleven Madison Park na Manhattnu. Slavnostna razglasitev je tokrat potekala v New Yorku (prihodnje leto bodo nagrade podeljene v Melbournu), za hrano pa je skrbela Dominique Crenn, ki je bila aprila razglašena za najboljšo žensko kuharsko šefico na svetu.

PREBERITE ŠE: La Cité du Vin: vinski muzej in tematski park v Bordeauxu

Dominique Crenn

Dominique Crenn

Način glasovanja o razporeditvi mest ostaja tarča precej dobro utemeljenih kritik. Glasovi niso nujno anonimni, prav tako pa smejo ocenjevalci sprejeti brezplačne večerje in celo kritje stroškov za potovanje do restavracij. Pod vprašaj se postavlja tudi to, kako je lahko ob tako različnih lastnostih in konceptih restavracij objektivno določena najboljša? Številni kuharski šefi in kritiki se strinjajo, da vrstni red ni tako pomemben (niti kot potrditev, niti kot pomoč pri prepoznavnosti), temveč pa je izjemen dosežek že uvrstitev na ta prestižni seznam. Za konec pa še to: iz naše prestolnice je do uradno najboljše restavracije na svetu le dobre 4 ure vožnje.
Celoten seznam
najboljših restavracij na svetu si lahko ogledate tukaj.

Five ages of Parmigiano Reggiano

Osteria Francescana – Five ages of Parmigiano Reggiano

#1 Osteria Francescana, Massimo Bottura (Italija)

#2 El Celler de Cana Roca, Joan Roca (Španija)

#3 Eleven Madison Park, Daniel Humm (New York)

#4 Central, Virgilio Martinez in Pia Leon (Peru)

#5 Noma, René Redzepi (Danska)

#6 Mirazur, Mauro Colagreco (Francija)

#7 Mugaritz, Andoni Luis Adruiz (Španija)

#8 Narisawa, Yoshihiro Nawisawa (Japonska)

#9 Steirereck, Heinz Reitbauer (Avstrija)

#10 Asador Etxebarri, Victor Arguinzonzi (Španija)

Celoten seznam si lahko ogledate tukaj.