Dragi hedonisti! Seks lahko izboljša naše razpoloženje in lajša bolečine. Le kaj še čakate? Tukaj so pozitivni učinki seksa.

Pozitivni učinki seksa:

1. Seks lajša bolečine.

Ne odrecimo se seksu, če imamo glavobol. Raziskave kažejo, da bo seks olajšal simptome. V eni izmed nemških raziskav je namreč 60 % udeležencev z migreno in 30 % udeležencev z glavoboli v rafalih s spolnim odnosom med glavobolom simptome vsaj delno, če ne v celoti olajšalo. Druga študija je pokazala, da so ženske, ki so stimulirale G-točko, zvišale prag bolečine. Nekateri raziskovalci pripisujejo ta učinek oksitocinu – hormonu ljubezni, zaupanja, sproščenosti in povezovanja, ki med drugim lajša bolečine.

2. Seks deluje kot antidepresiv.

Študija iz leta 2002 na University at Albany je v vzorcu tristotih žensk ugotovila, da so imele ženske, ki so imele spolne odnose brez kondoma, manj simptomov depresije kot ženske, ki so imele spolne odnose s kondomom. Raziskovalci so predpostavili, da imajo različne spojine v moškem semenu, vključno z estrogenom in prostaglandini, antidepresivne lastnosti, ki se nato po seksu absorbirajo v telo. To je dobra novice za vsakogar, ki je v resnem in predanem odnosu, če pa še vedno iščemo pravega partnerja, se kondomu ne odrecimo. Obstajajo namreč tudi drugi načini, ki bodo izboljšali razpoloženje, drugih načinov, ki bodo preprečili spolno prenosljivo bolezen, pa ni.

3. Seks lahko izboljša naš spomin.

Ali pa bi ga lahko, če bi bili glodalci. Študija iz leta 2010 je namreč ugotovila, da se je podganam, ki so imele spolni odnos vsaj enkrat na dan štirinajst dni zapored, povečalo število nevronov v hipokampusu, delu možganov, ki je povezan s spomini, v primerjavi s podganami, ko so imele “one-night stand”. Ugotovitve so bile podprte z drugo študijo, ki so jo izvajali na miših. Če bo seks imel enake učinke na ljudi, se bo pa šele pokazalo.

4. Seks je kot droga.

Seks poskrbi za dobro počutje. Zato si ga želimo, v njem uživamo in zato med drugim toliko časa iščemo primernega partnerja. Užitek, ki ga doživljamo pri seksu, je v veliki meri posledica sproščanja dopamina, živčnega prenašalca, ki aktivira tisti del možganov, ki je zaslužen za užitek. Dopamin je med drugim ena izmed kemikalij, ki tudi pri uživanju drog določa mejo “zadetosti” ali užitka. Kokain in seks seveda nista isto, a oba do neke mere vključujeta delovanje enakega dela možganov.

PREBERITE ŠE: Hedonisti, pozor! Ali veste, kakšen je seksi moški?

Seks je kot droga.

Seks je kot droga.

5. Po seksu lahko (včasih) razpoloženje tudi pade.

Kemikalije, ki povzročajo dobro počutje, lahko med spolnim odnosom delujejo s polno paro, kaj pa po njem? Po mnenju raziskovalcev obstaja tako imenovani “blues po seksu” ali s strokovnim izrazom PCT (post-coital tristesse), ki povzroči občutek melanholije in žalosti po seksu. Doživela naj bi ga približno tretjina žensk, ki so sodelovale v študiji.

6. Seks lahko izbriše naš spomin.

Vsako leto, manj kot 7 ljudi na 100 tisoč, izkusi tako imenovano prehodno globalno amnezijo, nenadno in začasno izgubo spomina, ki je ni moč pripisati nobenemu drugemu nevrološkemu stanju. Zgodi se lahko ob bolj gorečem spolnem odnosu in tudi ob čustvenem stresu, bolečini, ob manjših poškodbah glave, medicinskih posegih in ob skakanju v mrzlo ali vročo vodo. Spomin se lahko izbriše za nekaj minut ali nekaj ur. Oseba si v tem času ne zmore ustvarjati novih spominov ali pa se spomniti nedavnih dogodkov. Na srečo naj ne bi bilo trajnih posledic.

7. Seks pomirja.

Enaka študija, ki je pri podganah dokazala izboljšanje centra za spomin v možganih, je med drugim ugotovila, da so te podgane bolj umirjene. In to deluje tudi pri ljudeh. Ena izmed študij je pokazala, da so se ljudje, ki so imeli spolni odnos, bolje odzvali na stresne situacije, kot je javno nastopanje, kot pa ljudje, ki spolnega odnosa niso imeli ali pa so se ukvarjali z drugimi vrstami spolne aktivnosti. Seks namreč znižuje krvni tlak.

8. Seks nas uspava.

Zelo verjetno je, da bodo moški po seksu bolj zaspani kot ženske in znanstveniki mislijo, da vedo, zakaj: delovanje čelnega korteksa se namreč po seksu oziroma ejakulaciji upočasni. V kombinaciji s sproščanjem oksitocina in serotonina je krivec za občutek utrujenosti in močne
želje po spancu.