V epizodi serije Seks v mestu je Charlotte razložila svojim prijateljicam, da trpljenje po razhodu traja polovico časa, kolikor sta bila v razmerju. Če sta hodila dve leti, potrebuješ torej leto dni, da preboliš bivšega partnerja. Je to res?

Ob pomisli, da bi trpel/-a več let zaradi bivšega ljubezni, se ti verjetno zvrti. A brez skrbi, ta teorija naj ne bi držala, sodeč po izsledkih raziskav znanstvernikov.

Ti so namreč ugotovili, da ljudje v povprečju trpijo tri mesece po razhodu, ne glede na to, koliko časa so bili v razmerju. Od 155 sodelujočih, ki so se razšli pred šestimi meseci, je 71 % teh reklo, da se je že po 11 tednih počutilo boljše. Vsak od njih pa je seveda potreboval čas za objokovanje in razmislek o lastnih čustvih.

Kako si lahko pomagaš?

Kot znanstveniki ugotavljajo, razhodi niso nujno slaba stvar, temveč obstajajo številne prednosti, ki jih ima lahko posameznik zaradi samskega življenja. Kot ugotavljajo, se boš najhitreje pobral/-a tako, da osebno rasteš. Skrivnost prebolevanja je v tem, da počneš karkoli, kar ti lahko pomaga, da odmisliš, ker ti bo zagotovo pomagalo.

V podobni raziskavi so to tudi potrdili z zanimivim eksperimentom, v katerem so sodelujoči ocenjevali stopnjo lastne čustvene bolečine ob gledanju fotografije bivše ljubezni. Znanstveniki pa so jim s pomočjo substanc lajšali to bolečino.

Ti so dokazali: če ljudje verjamejo, da jim bo določena stvar pomagala pri bolečem srcu, jim bo zares pomagala. Ta ista stvar jim lahko namreč pomaga tudi, da se začnejo zavedati pozitivnih dejstev, ki jih ima zanje … in tako začnejo gledati optimistično na razhod.