Da bo čakanje na Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, najnovejši film v režiji Quentina Tarantina, nekoliko krajše, je tukaj seznam njegovih najboljših filmov.

Ljubitelji igralca in režiserja Quentina Tarantina vedo, da ta velikan že leta govori, da bo naredil le 10 filmov, nato se bo umaknil iz filmskega sveta. Nazadnje nas je leta 2015 presenetil z osmim filmom po vrsti, Podlih osem, sedaj pa nas čaka predzadnji film Bilo je nekoč … v Hollywoodu. Če bo res tako (ameriški mediji pišejo, da je potrdil, da se bo držal svoje obljube), kot napoveduje, bo svojo kariero zaključil še letos s serijo Zvezdne steze, ki jo lahko pričakujemo leta 2020 (ta bo imela 10 epizod).

Težko oporekamo, da je Tarantino za seboj pustil zanimiv opus, zato smo njemu v čast sestavili najboljše filme, ki si jih je vredno ogledati. Na seznamu, ki obsega širok razpon – vse od vesternov do kriminalnih dram –, se bo za vsakega našlo nekaj. Tarantino je doslej samostojno režiral osem filmov, a pri tem gre poudariti, da je film Ubila bom Billa razdeljen na dva dela. Prav zaradi tega se je na naši lestvici znašlo devet filmov.

Svoj deveti in hkrati predzadnji film, v katerem bosta skupaj prvič zaigrala Brad Pitt in Leonardo DiCaprio, je Tarantino poimenoval Bilo je nekoč … v Hollywoodu (Once Upon a Time … in Hollywood). V slovenske kinematografe prihaja že 15. avgusta. Vse do takrat pa vas prepuščamo njegovim najboljšim filmom, ki sledijo v nadaljevanju.

1. Stekli psi (Reservoir Dogs, 1992)

Quentin je bil pri izidu svojega prvega filma star vsega 29 let. Kriminalna drama o zločinu in izdajstvu je dotlej neznanega režiserja izstrelila med zvezde filmske industrije.

2. Šund (Pulp Fiction, 1994)

V tej filmski mojstrovini so blesteli Bruce Willis, John Travolta in Samuel L. Jackson. Tarantinu je uspelo mojstrsko splesti zgodbo okoli življenj dveh plačanih morilcev, boksarja, gangsterja in njegove žene ter roparskega para.

3. Jackie Brown (Jackie Brown, 1997)

Jackie Brown je edini Tarantinov film, ki je posnet po knjižni predlogi. V tem primeru je šlo za roman Rumov punč, ki ga je Elmore Leonard napisal leta 1992. Protagonistko Jackie Brown, ki se znajde v središču nevarnega konflikta, je upodobila Pam Grier.

4. Ubila bom Billa (Kill Bill Vol. 1, 2003)

Tarantino je zgodbo, v kateri ima glavno besedo Nevesta (Uma Thurman), razdelil na dva dela. Morilka, ki se po štirih letih prebudi iz kome, se je odločena maščevati nekdanjim sodelavkam in vodji skupine Billu.

5. Ubila bom Billa 2 (Kill Bill Vol. 2, 2004)

Tisti, ki so od nadaljevanja akcijske uspešnice pričakovali veliko vihtenja z meči, so ostali razočarani. Drugi film franšize Ubila bom Billa se namreč bolj kot na krvave spopade osredotoča na medčloveške odnose, presenečenja in humor.

6. Smrtno varen (Death Proof, 2007)

Kaskader Mike (Kurt Russell) nam predstavi svoj nenavadni svet, v katerem v krutih cestnih pregonih s svojim prilagojenim avtomobilom ubija nedolžne žrtve. Nekega dne se spravi na kaskaderko Zoë (Zoë Bell), ki pozna pravila igre in morilcu vrne udarec.

7. Neslavne barabe (Inglourious Basterds, 2009)

Film, ki poteka v času 2. svetovne vojne, v ospredje postavlja smrtonosni vod ameriških vojakov. Ob Bradu Pittu sta se v igralskih vlogah izkazala Michael Fassbender in Christoph Waltz, zato ni nobeno presenečenje, da sta se 3 leta kasneje pojavila tudi v Djangu brez okov.

8. Django brez okov (Django Unchained, 2012)

Jamie Foxx v novodobnem vesternu upodablja sužnja Djanga, ki ga dve leti pred ameriško državljansko vojno osvobodi lovec na glave dr. King Schultz (Christoph Waltz). Dvojico pot popelje do krutega lastnika plantaže Calvina Candieja (Leonardo DiCaprio).

9. Podlih osem (The Hateful Eight, 2016)

Lovec na glave John (Kurt Russel) se želi v ostri zimi s svojo ujetnico Daisy (Jennifer Jason Leigh) prebiti do mesta Red Rock. Med potjo se jima pridružita še Marquis (Samuel L. Jackson) in Chris (Walton Goggins). Skupino ledeni metež prisili, da se ustavi v osamljenem gostišču, kjer jih pričaka več sumljivih neznancev.