Bodimo iskreni! Vsi se tu in tam zalotimo, da na televiziji gledamo neumne TV serije. In čeprav nekateri to razumejo kot nekakšno početje brez pomena, se tudi na televiziji ali pa na internetu najdejo zares dobre TV serije, iz katerih se lahko še česa naučimo in si z njimi razširimo svoja obzorja. Tukaj so top dokumentarci, ki razkrivajo skrivnosti o svetu, v katerem živimo, in zaradi katerih naj bi bili bolj inteligentni.

Top dokumentarci, zaradi katerih naj bi bili bolj inteligentni:

The Brain: A Secret History (2010)


BBC-jeva serija razkriva mnoge skrivnosti, ki se skrivajo za aktivnostjo naših možganov. Izvemo lahko, zakaj naredimo določeno stvar v določeni situaciji, kaj je tisto, kar nas zares žene, in kako deluje naša zavest. Spoznali bomo, ali lahko nadzorujemo svoje misli in kako lahko vplivamo na vedenje in razmišljanje drugih ljudi.

Simon Schama’s Power of Art (2006)


Dokumentarec v osmih delih, ki ga je ustvaril britanski umetnostni zgodovinar Simon Schama, se posveča biografijam umetnikov in njihovim mojstrovinam. A dokumentarec nikakor ne spominja na dolgočasno pohajkovanje po muzeju – celotna serija je privlačna in realistična. Tu in tam nam Simon Schama postreže z znanstvenimi dognanji, ki nas popolnoma potopijo v določeno zgodovinsko obdobje.

Through the Wormhole (od 2010 do danes)


Vsaka epizoda dokumentarca je neke vrste potovanje skozi naše vesolje in iskanje odgovorov na najbolj temeljna vprašanja samega obstoja in vprašanja, ki so vedno begala človeštvo. Številni intervjuji, teorije in poskusi, ki nasprotujejo Einsteinovi teoriji, bodo nedvomno pritegnili našo pozornost na samem začetku. In Morgan Freeman, seveda.

Into the Universe with Stephen Hawking (od 2010 do danes)


Ko gre za vesolje in kozmologijo, nikakor ne moremo mimo strokovnega mnenja Stephena Hawkinga. Teoretični fizik in genialni kozmolog razkriva različne skrivnosti vesolja, deli svoje poglede na obstoj nezemeljskega življenja in med drugim ponudi tudi nekaj namigov, kako lahko izkoristimo čas in prostor. Tudi če nas astronomija nikoli ni zanimala, se bomo po tej seriji nedvomno zaljubili v vesolje in verjetno dobili tudi željo po globljem znanju.

PREBERITE ŠE: 7 odličnih spletnih strani za brezplačno izobraževanje

Lost Worlds (2006–2007)


Lost World je televizijski dokumentarec, ki se posveča skrivnostim na področju zgodovine, vključno z antičnim Egiptom, skrivnimi jedrskimi bunkerji v petdesetih letih prejšnjega stoletja, izgubljenimi templji in civilizacijami, ki so popolnoma izginile.

The Supersizers Go… (2007–2009)


V vsakem delu te serije se znan restavracijski kritik in komedijantka podata na potovanje skozi čas in pokušata tipično hrano določenega obdobja v britanski zgodovini. Po vsakem pokušanju imata temeljit zdravniški pregled ter prejmeta zdravniško poročilo o trenutnem zdravstvenem stanju. Prav zabavno je gledati, kako poklicni kuharji kuhajo, ta pogumna potnika v času pa jesta različna bizarna živila, vključno z ovčjo glavo, okrašeno z drobovino, žabjo pito, ragujem iz 15 različnih vrst mesa in pito, visoko 30 centimetrov.

Food Factory (2012)


Zabavna televizijska serija pripoveduje o tem, kako nastane naša najljubša hrana. Dokumentarec vključuje velika podjetja in njihovo industrijsko proizvodnjo hrane, nudi podrobne informacije in razkriva kulinarične skrivnosti poklicnih kuharjev.

Stardust Lost In The Andes (1995–1996)

Nemška ladja U-Boot

Nemška podmornica U-Boot

Dokumentarna serija raziskuje dogodke iz preteklosti, o katerih se še vedno sprašujemo in razpravljamo. Vsak del pripoveduje zgodbo o skrivnostnem dogodku: kako, kdaj in zakaj cele znanstvene odprave in letala v trenutku izginejo brez sledu. Različni redki dokumentarni posnetki in prej neznani dokumenti naredijo serijo zanimivo in zanesljivejšo z znanstvenega vidika.

Black Mirror (Črno ogledalo, od 2011 do danes)


In nenazadnje … edina TV dramatična serija v tem izboru. Serija nas bo pripravila do tega, da bomo globlje pogledali v svet sodobnih tehnologij in na dogodke, ki lahko vodijo (ali pa so že pripeljali) do Črnega ogledala. To je prisotno v vsaki hiši, na vsaki mizi, v vsaki roki. Črno ogledalo je namreč televizor, računalniški zaslon in naš dragocen mobilni telefon. Inteligentna antiutopija 21. stoletja, ki nedvomno da misliti.