Bolj ljubka stran kave je povezana z mamljivim vonjem, kavni madeži na zobeh pa so tisto, česar nihče ne mara.

V mnogih raziskavah so znanstveniki pisali o številnih pozitivnih vplivih kave na človeško telo. Kava  naj bi celo podaljšala življenjsko dobo. A kar je dobro,  ima pogosto tudi negativne posledice.  In kava ‘se je odločila’, da bo napadla vaše zobe. Barvila, ki so v kavi, vsebujejo tanine, spojine, prisotne v rastlinah, ki se rade lepijo na površine, kot so vaši zobje.

A brez skrbi. Dobra novica je ta, da vam zaradi tega ni treba prenehati piti kavo, ampak je dovolj, da upoštevate nasvete zobozdravnikov, s katerimi naj bi vaši zobje ostali zdravi.

Umivanje zob

Doktor Matthew Messina priporoča umivanje zob vsaj dvakrat dnevno: zjutraj in zvečer. Če radi pijete kavo in  komaj čakate, da si boste umili zobe, naj bi to bilo sploh dobro. Ne smete pa pozabiti niti na nitkanje zob, ker naj bi na tak način odstranili drobna kavna zrna.

Pitje vode

Najboljša preventiva za preprečevanje nastajanja madežev naj bi bila tudi voda. Če ne morete sprati ust in izpljuniti vode, naj bi bilo dovolj že to, da spijete kozarec vode, pravi dr. Messina. Več vode kot spijete, manj časa bodo vaši zobje izpostavljeni kavi in taninom.

Uporaba slamic

Morda se sliši čudno, a pitje kave s slamico naj bila učinkovita metoda pri preprečevanje madežev. Doktorica Alice Boghosian pravi, da slamica preprečuje, da bi tekočina prišla v stik z zobmi.

Uporaba sladkorja

Zdrava prehrana naj bi bila ena najboljših stvari, ki pomagajo pri ohranjanju zdravih zob, je dejal dr. Messina. Če želite preprečiti nastanek madežev, je najbolje, da ne sladkate kave, ker naj bi se delci sladkorja zalepili na zobe, kar lahko privede do nastanka madežev in razpadanja zob, če ga s ščetkanjem ne odstranite temeljito, še doda doktor Messina.