Mešanica rastlinjaka in rjasto obarvanega hleva – to je spa in prireditveni prostor, ki stoji na robu jezera Vättern na jugu Švedske. Uppgrenna Naturhus, ki jo je zasnoval studio Tailor Made Arkitekter, je navdih našla v tradicionalni švedski arhitekturi in v rastlinjakih. To je spa, ki je popolnoma drugačen.

Spa Uppgrenna Naturhus je narejen po vzoru naturhus ali naravne hiše. To je trajnostni stanovanjski koncept švedskega arhitekta Bengta Warneja, ki ga je ta razvil leta 1970.
Uppgrenna Naturhus sestoji iz osrednjega bivalnega prostora, obdanega s stekleno lupino, ki skrbi za zaščito pred zunanjim okoljem, rastlinjaka s fantastičnim zaščitenim zunanjim prostorom in iz dela za recikliranje odpadne vode.

PREBERITE ŠE: Oas1s – hiša, ki je zelena z dušo in telesom

Uppgrenna Naturhus: popolnoma drugačen spa ...

Uppgrenna Naturhus: popolnoma drugačen spa …

Jedilnica in skupni prostori so v lesenem mezzaninu, pod stekleno streho in na spodnji terasi, obdani z rastlinami, medtem ko sta spa in soba za goste v pritličju, delno potopljenem v travnato površino.

Zunanjost Uppgrenna Naturhus so navdihnili tradicionalni švedski hlevi/skednji s preprostimi vrati in polkni. To skupaj s fasado ustvarja dinamiko in zmanjšuje toplotno sevanje, kadar hiša ni v uporabi. Kovinske stopnice, pritrjene na fasado hiše, omogočajo neposreden dostop do steklenega nadstropja, kjer najdemo rastlinjak.

Vizija studia Tailor Made arkitekter je ustvariti samovzdrževalno hišo, ki proizvaja hrano in ne odpadkov. Življenje v rastlinjaku namreč spodbuja trajnostni in nestrupen življenjski slog.

V galeriji si lahko ogledamo SPA Uppgrenna Naturhus: