Možgani vam niso hvaležni, ker gledate grozljivke.

Razumno se zavedate, da gre zgolj za igro, a vam iracionalno dopoveduje, da jih morate dojemati, kot da so resnični. Srčni utrip, živčno znojenje in stiskanje v prsih … Je vredno doživljati naboj adrenalina le zaradi dvournega filma, ki se mu ne morete upreti?

Strokovnjaki bi rekli, da ni vredno, saj grozljivke zmešajo vaš um, a to morda niti ni tako slaba stvar. Michael Grabowski, izredni profesor komunikacije, v tem kontekstu za Business Insider dodaja, da, čeprav del možganov ve, da v resnici ne doživljate vi grozot, ki jih vidite v filmu, je vaše telo narejeno tako, da se odzove na morebitne grožnje, da bi preživelo. Ne glede na to, koliko se logični del vaših možganov zaveda, da prizori niso resnični, so ti še vedno dovolj močno odzivajo na scene, ki jih vidite, in so v visoki pripravljenosti.

Nekateri raziskovalci so povezavo med gledanjem grozljivke in zavajanjem uma iskali drugje. V eksperimentu o opazovanju odziva na fiktivni stresni dogodek so raziskovalci analizirali vzorce krvi 32 moških in žensk, starih od 20 do 26 let, pred, med in po tem, ko so gledali grozljivko The Texas Chainsaw Massacre. Rezultati so pokazali, da so v vzorcih krvi gledalcev bile povečane vrednosti belih krvnih celic, srčna frekvenca in raven krvnega tlaka pa sta se tudi začasno povečali med gledanjem filma.

Večina raziskav, ki se je ukvarjala z vplivi filmov na um, ni prišla do odgovora, ali je gledanje grozljivk povezano s kakršnimikoli trajnimi učinki, pozitivnimi ali negativnimi, na vaš um.

Ali je dejansko vredno sladko trpeti pred, med in po gledanju filma, pa presodite sami.