Kljub temu, da tehnologija napreduje iz dneva v dan, se zdi, da bodo nekatere stvari v naših življenjih ostale večne. V to kategorijo brez dvoma sodi tudi tipkovnica z vsemi svojimi bližnjicami, ki pripomorejo pri lažji uporabi računalnika. Veste, zakaj sta črki J in F rebrasti?

Le redki so ljudje, ki poznajo vse bližnjice, ki jih ponujajo tipkovnice. Ste morda kdaj opazili, da se na tipkah J in F nahajata izboklini v obliki črte? Tudi v primeru, da niste, je vsaka skrb odveč – v nadaljevanju boste namreč izvedeli, čemu služita.

Izboklini na črkah J in F nista nič drugega kot orodje, ki uporabnikom med tipkanjem pomaga zapestja postaviti v pravilen položaj. Da nam ne bi bilo trreba med tipkanjem gledati v tipkovnico, nam za orientacijo pač pomagata izboklini. Na ta način je mogoče torej maksimizirati učinkovitost pri upravljanju z računalnikom.

Tipki J in F nam torej služita kot točki, na kateri med tipkanjem odložimo svoje kazalce. Prsti leve roke naj bi se tako večino časa nahajali na tipkah A,S,D in F, prsti desne roke pa na tipkah J,K in L.

Črki J in F krasita izboklini v obliki črte.

Ali napotkom strokovnjakov sledite tudi vi ali pa se raje zanašate na svoj način uporabe tipkovnice?