Zakaj so najbolj čudni vonji ljudem tako mamljivi? Za vonj po dežju že imamo odgovor.

Obstaja zelo malo pojasnitev, zakaj so nekateri zelo nenavadni vonji za naše možgane tako prijetni. Še posebej, ko pada dež. Način, na katerega se ta čudežna zemeljska aroma proizvaja, je končno ugotovljen.

Prijeten vonj je posledica organske spojine geosmin (katere ime je tudi izpeljano iz grških besed za “zemlja” in “vonj”), ki jo proizvajajo bakterije Streptomyces, ko umrejo. Človeški nos je zelo občutljiv na geosmin in ga lahko zazna v koncentracijah, ki so nizke (pet delcev na milijardo). Vendar je vprašanje, kako ta spojina doseže naš vonjalni sistem.

Leta 2017 je skupina strojnih inženirjev z uporabo visokohitrostnih kamer in fluorescenčnega barvila snemala kapljice vode, ki so padle na različne vrste tal, torej je preučevala dežne kapljice. Ko so kapljice dežja tolkle v tla s pravo hitrostjo, so se zračni mehurčki ujeli pod njimi. Med potovanjem mehurčkov na površino, so ti v zrak iztisnili več sto manjših kapljic, ki vsebujejo geosmin in bakterije. Bakterije preživijo v majhni kapljici približno uro, nato potujejo naprej z vetrom.

Včasih so lahko bakterije, ki jih kapljice prenašajo v zraku, škodljive zaradi številnih infekcioznih in potencialno smrtnih bolezni (npr. melioidoza, ki se širi med deževno sezono v jugovzhodni Aziji in severni Avstraliji), kar med drugim pojasnjuje tudi povezavo med dežjem in številnimi boleznimi, ki se prenesejo s potovanjem kapljic po zraku.