Potem ko smo že mislili, da je bitka za najboljši in najlepši pametni telefon 2016 skrčena na iPhone 7 in Google Pixel, se je v igro nepričakovano vmešal Xiaomi, ki je predstavil pametni telefon Xiaomi Mi Mix, verjetno najlepši pametni telefon do zdaj. A telefon, ki se ponaša z zaslonom od roba do rob, ima ne le 'stas', pač pa tudi 'glas'.

Xiaomi je z modelom Xiaomi Mi Mix vrgel rokavico Applu, Samsungu in Googlu, zdi pa se, da je s svojim dizajnom povzročil hude preglavice prav Applu, saj naj bi bil tak kot bodoči iPhone 8. Xiaomi ga je razvil skupaj z gurujem industrijskega dizajna Philippom Starckom, ki ga je pred časom k sodelovanju povabilo tudi slovensko Gorenje.

Pametni telefon Xiaomi Mi Mix

Pametni telefon Xiaomi Mi Mix

Skupaj sta pripravila lepotca s 6,4-palčnim zaslonom ločljivosti 2040 x 1080 slikovnih točk, ki predstavlja kar 91,3 odstotka sprednje površine, kar je rekord med telefoni (razen na spodnjem delu telefona je zaslon povsod do živega roba). Za primerjavo, zaslon najnovejše generacije iPhona, iPhone 7, se razteza na 67,7 odstotka, pri Samsungu Galaxy S7 Edge na 76,1 odstotka in pri Google Pixlu XL na 71,2 odstotka. Podobno kot Sharpov koncept Sharp Corner R praktično nima okvirja. Zaslon je za 23 odstotkov večji od primerljivo velikega iPhona 7 Plus in ponuja sliko z razmerjem 17 : 9.

Vse to je seveda za seboj potegnilo nekaj tehnoloških kompromisov. Kratko je potegnila sprednja kamera (5 MP), katere senzor je za polovico manjši, kot smo vajeni, kamera pa se je premaknila na dno telefona. Ni pa zaradi tega nič slabša. Zadnja se ponaša z ločljivosti 16 MP, faznim ostrenjem in možnostjo snemanja v ločljivosti 4K. Iz igre je zaradi zaslona izpadel tudi zvočnik, ki ga je nadomestil keramični akustični sistem, ki električni signal prevaja v mehansko energijo, ki se prenaša na ohišje iz keramike in na ta način ustvarja zvok.

PREBERITE ŠE: Prenosnik Xiaomi Mi Notebook Air: le klon ali resen konkurent MacBook Aira?

Pri strojni opremi se inženirji niso držali nazaj. Namenili so mu procesor Qualcomm Snapdragon 821, ki bije v taktu 2,35 GHz. Na voljo bo različica s 4 GB delovnega spomina in 128 GB prostora za shranjevanje podatkov (za pribl. 470 evrov) ter različica s 6 GB in 256 GB UFS 2.0. (za pribl. 540 evrov). Dražja izvedba bo imela tudi bralnik prstnih odtisov in okvir kamere iz 18-karatnega zlata. Za avtonomijo skrbi baterija 4400 mAh z možnostjo hitrega polnjenja (Quick Charge 3.0), za natančne odmere lokacije pa visokozmogljivi GPS. Na Kitajskem bo Xiaomi Mi Mix na voljo od 4. novembra 2016 dalje, kdaj ga lahko pričakujemo v Sloveniji, pa še ni znano.

Galerija – Xiaomi Mi Mix: