Zalipie je manjša starejša vasica, ki je priljubljena turistična destinacija na Poljskem. In vsega so krive prekrasne cvetlične poslikave.

Ta lepa tradicija je prišla v veljavo pred več kot sto leti, ko je vsaka ženska s stalnim prebivališčem v vasici Zalipie na Poljskem začela s poslikavo doma s cvetličnimi motivi, s katerimi je želela prikriti nekaj napak na stavbi. Ženske takrat še niso imele profesionalne opreme za poslikavo, zato so slikale z doma narejenimi čopiči iz ščetin kravjega repa. Za pripravo barve pa so uporabljale maščobo, ki je ostala pri pripravi cmokov.

Svoje očarljive poslikave so morale prebarvati prav vsako leto, in to so naredile na praznik svetega rešnjega telesa in krvi (telovo), ko niso bile tako zaposlene z delom na kmetiji.

PREBERITE ŠE: Najlepše evropske vasice

 To je Zalipie, čudovita vasica na Poljskem.

To je bila vesela in edinstvena navada, ki je še prenašala iz generacije v generacijo, ženske pa so navdih poiskale v naravi in lokalni folklori. Neko žensko je ta tradicija še posebej navduševala. Njeno ime je bilo Felicja Curylowa (1904–1974), svojo hišo pa je okrasila od ‘glave do pet’. Po njeni smrti so hišo spremenili v muzej, ki je danes prava atrakcija.

Danes velja vasica Zalipie za eno od najslikovitejših naselij na Poljskem. Kljub svoji lepoti in edinstveni tradiciji je turisti še niso preplavili. Potovanje tja torej ni le odličen način za pobeg stran od mestnega tempa, ampak tudi dober in sproščujoč način, da uživamo v življenju in umetnosti.

Galerija – Poljska vasica Zalipie