Če dobite rdečico na obraz, ko pijete alkohol, to nikakor ni dober znak! To namreč pomeni, da imate posebno reakcijo, ki nakazuje, da zastrupljate telo.

Tukaj vam ponujamo odgovor, zakaj nekateri ljudje postanejo rdeči, ko pijejo alkohol. Temu zdravstvenemu stanju pravimo alkoholna rdečica in stranski učinki so vneta koža, glavobol in pospešen srčni utrip.

Vzrok je nastajanje acetaldehida v telesu. Acetaldehid je zelo strupna in znana rakotvorna kemična spojina. Ko alkohol prizadene jetra, se presnavlja v acetaldehid.

Po navadi se hitro pretvori v varnejšo obliko, tj. acetat. Toda ljudje z reakcijo na alkohol so drugačni. Njihovo telo spremeni alkohol v acetaldehid hitreje in ostaja v njihovih jetrih dlje časa, da acetaldehid pretvori v acetat.

Posledice so: manj intenzivni učinek alkohola, hujši neželeni učinki zaradi zastrupitve z acetaldehidom in dolgoročno večje tveganje za nastanek raka ust in žrela.

Alkoholna reakcija oziroma alkoholna rdečica je genetsko stanje. Izvira iz osrednje Kitajske, kjer se skozi stoletja širi po vsej vzhodni Aziji. Ocenjeno je, da ima tovrstno gensko posebnost 1/3 vzhodnih Azijcev.

Ker je razlog genetika, za to zdravstveno stanje ni zdravila. In kako ravnati, če ste občutljivi na alkohol. Izogibajte se čezmernemu pitju alkohola in zares pazite, da ne postanete alkoholik.