Ali ste vedeli, da bi morale ženske spati 20 minut več kot moški? Ne? Pa bi morali! Preberite si, kaj so odkrili v najnovejši britanski raziskavi.

Ženske uporabljajo večji del svojih možganov

Raziskava britanske univerze Loughborough je pokazala, da bi morale ženske spati 20 minut več kot moški, ker njihovi možgani zaradi večopravilnosti delujejo bolj kompleksno in bolj intenzivno. Z drugimi besedami, ženske čez dan uporabljajo večji del možganov kot moški.

Avtor študije, ki je zajela 210 žensk in moških srednjih let, Jim Horne, je o rezultatih raziskave povedal: ”Ženske delajo čez dan veliko stvari hkrati, zato uporabljajo večji del svojih možganov kot moški. Da bi se ti ustrezno zregenerirali, morajo ženske spati več.”

PREBERITE ŠE:  Ali veš, kaj pomeni, če v postelji nosiš nogavice?

Moški ne potrebujejo enake količine spanca, razen, če opravljajo določen poklic.

Moški ne potrebujejo enake količine spanca, razen, če opravljajo določen poklic.

Tudi moški v določenih poklicih potrebujejo več spanja

Enako velja za moške, katerih služba terja veliko pomembnih odločitev in razmišljanja zunaj ustaljenih poti. Zadostuje približno 20 minut spanca več.

”Ena od najpomembnejših nalog spanja je, da si možgani opomorejo. Del možganov, ki je zadolžen za spomin in jezike, počiva in se obnavlja med globokim spancem,” je še povedal Horne.

Neželeni učinki pomanjkanja spanja pri ženskah, na katere je treba biti pozoren

Študija je pokazala še, da ima pomanjkanje spanja pri ženskah številne neželene stranske učinke. Pojavijo se lahko raztresenost, psihološke obremenitve, napadalnost, depresija in jeza. Teh posledic pri moških, ki so spali premalo, niso zaznali.