Verjetno najposebnejša vez je vez med brati in sestrami. Znanstveniki so zato ugotovili tudi, zakaj ste tisti, ki imate sestro, srečnejši. Kaj menite?

Da je vez med brati in sestrami zelo pomembna, dokazuje tudi brutalna ugotovitev iz črne kronike. Sodni arhivi družinskih zločinov, ki se na žalost odvijajo med različnimi družinskimi člani po različnih delih sveta, namreč dokazujejo, da so ravno najbolj redki primeri, da je sorodnik ubil sorodnika, med brati in sestrami. In sicer beležijo zelo malo primerov, da je sestra ubila ali poškodovala brata.

In dejstvo je, da imamo sestro radi na poseben način in najraje od vseh družinskih članov. To dokazuje tudi študija, v kateri je 571 mladih med 17 in 25 letom odgovarjalo na vprašanja o čustvenih družinskih odnosih. Prišli so do ugotovitve, da je sestra pozitivno vplivala na vašo srečo, vendar zakaj ste tisti, ki imate sestro, dejansko srečnejši?

Tisti, ki so odraščali z eno ali več sester, so srečnejše osebe.

Analiza je namreč pokazala, da sestre spodbujajo družino k bolj odprtem izražanju čustev, kar pozitivno vpliva na povezovanje med družinskimi člani. Čustvena odprtost pa je ključnega pomena pri razvijanju dobrega psihološkega zdravja. Sestra naj bi vam pomagala tudi pri tem, da postanete bolj samostojni in ciljno usmerjeni.

Pozitivni učinki ženskega otroka v družini so najbolj opazni v disfunkcionalnih družinah ali družinah, v katerih so se starši ločili. Najslabši rezultati pa so bili pri tistih družinah, v katerih so fantje imeli le brata. Znanstvenika pravita, da je to verjetno povezano s tem, da si fantje med seboj ne želijo zaupati privatnih stvari.

Sestra naj bi vam pomagala tudi pri tem, da postanete bolj samostojni in ciljno usmerjeni.

Da ugotovitve iz te študije držijo, potrjuje tudi raziskava Sisters Curb Sibling Depression, v kateri so ugotovili, da so mladostniki, ki so imeli sestro, manj nesrečni in osamljeni. Postali naj bi tudi bolj prijazni, velikodušni in sočutni.

Torej, tisti srečniki, ki imate sestro, vam priporočamo, da jo močno objamete.