Prigrizek med dvema obrokoma ni grešno dejanje, stvar pa vseeno ni tako preprosta. Veliko živil nam namreč pusti občutek nesitosti, nezadovoljstva, zato jih velikokrat pojemo (pre)več, kilogrami pa se kopičijo. Ljudje velikokrat mislijo, da je za dober metabolizem potrebno jesti skozi ves dan, a dietetičarka Kimberly Gomer iz Pritikin Longevity Center pravi, da je to le mit. Če namreč želimo ostati siti, lahko poskusimo s kombinacijo vlaknin, beljakovin in maščob. Če pa želimo ostati siti in hkrati še shujšati, potem moramo jesti hrano z nizko vsebnostjo kalorij. Z drugimi besedami: čokoladica nas ne bo nasitila, niti nam ne bo pomagala pri izgubljanju teže. Ampak to ste gotovo vedeli že sami. Če želite torej ostati siti, se izogibajte prodajnih avtomatov v pisarni, zdravi prigrizki pa naj bodo sestavljeni iz beljakovin, vlaknin in zdravih maščob.

Zdravi prigrizki, zaradi katerih bomo dlje časa siti:

Grški jogurt in sadje

Grški jogurt je bogat z beljakovinami (ima jih približno toliko kot kos pustega mesa). Kar nekaj časa se prebavlja, mi pa se tako počutimo dlje siti. Kimberly Gomer predlaga, da grškemu jogurtu dodamo sadje, kot so maline (za dodatne prehranske vlaknine), izogibamo pa naj se mandljem in drugim oreščkom.

Humus in zelenjava

Humus je narejen iz čičerke, ta pa je izjemno bogata z beljakovinami. Prav tako ima malo kalorij, če pa humus kombiniramo z zelenjavo, kot so korenje, paradižnik in zelena, dobimo še več vlaknin. Če humus kupujete, vedno preverite vsebnost maščob.

Chia semena

Želodec ne kruli le zaradi lakote, temveč tudi zaradi dehidracije. Chia semena so odličen vir za pridobivanje vode. To je hrana, ki vsebuje veliko vlaknin in omega-3 maščobnih kislin in je eden boljših načinov, da dobimo vse te snovi v telo.

Avokadov toast

Avokado je poln nenasičenih, dobrih maščob, ki vedno poskrbijo za občutek sitosti. K avokadu lahko vedno dodamo kajenski poper (da zbijemo kalorije).

PREBERITE ŠE: “Yummy” avokado kruhki na hitro

Zdravi prigrizki: avokadov toast

Zdravi prigrizki: avokadov toast

 

Sladki krompir

Sladki krompir je bogat z vlakninami in karotenoidi (to so tisti zdravi antioksidanti, ki dajejo sladkemu krompirju oranžno barvo). Lahko jih pečete, naredite pire ali pa krompirček, ki ga naslednji dan vzamete s seboj v službo. Dodate lahko nekaj salse ali cimeta, tudi grški jogurt.

Pomaka iz fižola

Fižol nas bo ohranil site kar nekaj časa. Vedno lahko naredimo solato za čez noč, fižol pa lahko tudi pretlačimo ter mu dodamo česen in druge začimbe.

Edamame

Edamame je mlada neoluščena blanširana in osoljena soja, ki jo v azijski kuhinji uporabljajo kot prigrizek ali samostojno jed. V eni skodelici edamame najdemo kar 16 gramov beljakovin in le 190 kcal.

Ovsena kaša

Ljudje, ki jedo ovseno kašo, se počutijo veliko bolj site in po navadi zdržijo uro dlje kot pa tisti, ki jedo kosmiče. To tezo je v raziskavi potrdila tudi znanost.

Trdo kuhana jajca

Trdo kuhanim jajcem lahko odstranimo rumenjak in jih napolnimo s humusom ter posipamo s papriko.