Ljudje si težko predstavljamo, kako poteka življenje v vesolju, zato nas podrobnosti o vsakdanu astronavtov pogosto šokirajo.

Katerim dejstvom o življenju na vesoljski postaji je skoraj nemogoče verjeti?

Sonce neprestano vzhaja in zahaja.

Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji so vsakodnevno priča kar 16 sončnim vzhodom in zahodom. Postaja namreč potuje s hitrostjo okoli 28.000 kilometrov na uro, Zemljo pa obkroži v le 90 minutah.

Znaki življenja na Zemlji so najbolj opazni ponoči.

V nočnem času je iz vesoljskega plovila mogoče opazovati človeško dejavnost na Zemlji. Najbolj opazna so seveda velika mesta. Prav zato je Evropa skoraj v celoti obsijana z lučmi, medtem ko v Afriki večinoma vlada tema.

Nekatere vrste hrane je v vesolju zelo težko pojesti.

V breztežnostnem okolju prehranjevanje ni preprosto. Če žlico premaknete prehitro ali če se vas ob tem kdo dotakne, se vam ne piše nič dobrega. V vesolju so nekatere jedi in pijače celo prepovedane. Mednje se uvrščajo kruh, mleko, sladoled, pica …

Če izgubite predmet, ga še dolgo ne boste videli.

Nič nenavadnega ni, da stvari na vesoljski postaji nenadoma izginejo. Ob vrnitvi postaje na Zemljo bodo izgubljeni predmeti po vsej verjetnosti naenkrat ‘priplavali na površje’.

Astronavti vidijo enako število zvezd kot ljudje na Zemlji.

Po besedah astronavtov je pogled na zvezde iz vesolja podoben tistemu s kakšne od visokih gora na Zemlji. Število zvezd je enako, glavna razlika je le, da jih astronavti ne opazujejo skozi atmosfero.

Astronavti sanjajo o breztežnostnem prostoru.

Ko v določenem okolju preživiš veliko časa, začneš sanjati o tamkajšnjih dogodivščinah. Nič drugače ni niti v vesolju.

Oblačila, ki jih nosijo astronavti, so podobna vašim.

Izkazalo se je, da so oblačila z Zemlje uporabna tudi v vesolju. Tipično opravo delavca v vesolju tako sestavljajo majica, kratke hlače z veliko žepi in pasovi na ježka ter nogavice.

Astronavti si radi privoščijo sobotne filmske noči.

Astronavti si med drugim čas krajšajo s filmskimi večeri, ob tem pa se običajno privežejo na tla. Tako si lahko film ogledajo v sedečem ali ležečem položaju. Razumljivo je, da ne posežejo po pokovki.

V vesolju je mogoče najti čas za konjičke.

Astronavtov delovni dan traja od 7. do 19. ure. Ob večerih in koncih tedna je tako čas za druge aktivnosti, kot je denimo prebiranje knjig.

Delo na vesoljski postaji je pomembno za človeštvo.

Raziskovalci vesolja se ukvarjajo predvsem s tem, kako popraviti človeške težave. Na ta način vplivajo na veliko znanstvenih disciplin.