Znani so zmagovalci oskarjev 2019! In kdo je dobil oskarja za najboljši film?

Pa smo jih dočakali! Oskarji 2019 so končno podeljeni, prestižne filmske nagrade pa že imajo svoje lastnike, kar pomeni, da so znani zmagovalci!

Še preden si pogledamo, kdo vse je prejel oskarja, pa poglejmo, kakšna je bila zlata noč v Hollywoodu. Prva večja sprememba, o kateri se je na veliko razpravljajo že pred samo slovesnostjo, je bila podelitev brez osrednjega voditelja – ameriška Akademija filmskih umetnostni in znanosti se je namreč tri tedne pred dogodkom odločila, da prvič v treh desetletjih glavnega povezovalca večera ne bo. Igralca Kevina Harta, ki mu je po prvotnih načrtih pripadala vloga gostitelja letošnje najčarobnejše noči v Hollywoodu, so namreč odnesli “homofobni tviti”.

Sicer so oskarji bili brez voditelja tudi leta 1989, ko se je producent Allan Carr odločil, da bo dal več prostora slavnostnim podeljevalcem. Carr se ni takrat ni zavedal, da bo to uničilo njegovo kariero in da bo to tudi najslabša podelitev oskarjev vseh časov. Kljub temu pa so podelitev na šaljiv način začele 3 mojstrice humorja, Amy Poehler, Tina Fey in Maya Rudolph: slednja se je pošalila na račun Bradleya Cooperja: “Bradley Cooper, ne sekiraj se: tudi jaz sem se že polulala na grammyjih.”

Na oder so poleg podeljevalcev kipcev stopili tudi štirje od petih izvajalcev, katerih pesmi so se potegovale za najboljšo izvirno pesem, in skupina Queen z Adamom Lambertom, ki se je poklonila filmu Bohemian Rhapsody. Sta pa svoje sodelovanje nekaj dni pred podelitvijo odpovedala Kendrick Lamar in SZA in se odločila, da ne bosta v živo izvajala svojega za zlati kupec nominiranega singla All The Stars iz filma Črni panter. Svoje odločitve uradno nista pojasnila, neimenovani viri pa naj bi povedali, da “imata težave z logistiko in urnikom”. Par sicer ni nastopil niti na grammyjih, kjer se je prav tako potegoval za zlati gramofon v štirih kategorijah.

Največ oskarjev je v skupnem seštevku ta večer pobrala glasbena drama Bohemian Rhapsody, ki je tako domov odnesla oskarja za glavno moško vlogo (Rami Malek), za najboljše mešanje zvoka, najboljšo montažo in najboljšo montažo zvoka. Oskarja za najboljši film si je letos prislužila drama Zelena knjiga (Green Book). Ta je poleg tega, da je postala najboljši film, oskarja prejela še v kategoriji najboljšega stranskega igralca (Mahershala Ali) in najboljšega izvirnega scenarija. Abosolutni favoritinji, tisti z največ nominacijami, Roma in Najljubša (The Favourite), sta ta večer nekoliko izviseli. Roma je od desetih nominacij na koncu prejela tri oskarje – za najboljšo režijo (Alfonso Cuaron), za najboljši tujejezični film in za najboljšo kinematografijo – film Najljubša (The Favourite) pa je od desetih nominacij prejel le enega oskarja, in sicer za glavno žensko vlogo (Oliva Colman). Izvisela je tudi politična satira Mož iz ozadja (Vice), ki je ta večer dobila le oskarja za najboljšo masko. Praznih rok pa ni ostal niti Marvelov blockbuster Črni panter, ki je osvojil tri oskarje: za najboljšo izvirno glasbeno podlago, za najboljšo kostumografijo in najboljšo scenografijo.

Rami Malek je s 37 leti postal eden najmlajših oskarjevcev v zadnjih letih, Mahershala Ali pa piše zgodovino, saj je šele drugi temnopolti igralec, ki ima več kot enega oskarja (prvi je Denzel Washington).

Poraženci dvorane vseeno niso zapustili praznih rok. Vsak nominiranec je namreč prejel “goodie bag” ali torbo z dobrotami, ki je na tej prireditvi vredna več sto tisoč ameriških dolarjev. V vrečki jih je tako čakalo luksuzno potovanje na Galapagos, Islandijo, Kostariko in Panamo, portret iz stekla, pametna ura z osebnim trenerjem, kozmetični tretmaji v vrednosti 300.000 ameriških dolarjev, povodec za psa, letos pa tudi prigrizki iz konoplje.

Zmagovalci oskarjev 2019

Oskarja za najboljši film je prejel film Zelena knjiga.

Kipec za najboljšo režijo si je prislužil Alfonso Cuaron (Roma).

Najboljši igralec v glavni vlogi je Rami Malek (Bohemian Rhapsody), najboljša igralka pa Olivia Colman (Najljubša).

Oskarja za najboljšega stranskega igralca je prejel Mahershala Ali (Zelena knjiga), oskarja v kategoriji najboljše stranske igralke je prejela Regina King (Šepet nežne ulice).

Oskarja za najboljši izvirni scenarij si je prislužil film Zelena knjiga, za najboljši prirejeni scenarij pa Črni Kkklanovec.

Kot celovečerni animirani film je slavil Spider-Man: Novi svet.

Najboljši tujejezični film je postal mehiški film Roma.

Oskarja je v kategoriji najboljšega celovečernega dokumentarca odnesel film Free Solo, potret solo plezalca brez varovnja Alexa Honnolda.

Oskarja za najboljšo izvirno skladbo je prejela skladba Shallow (Zvezda je rojena) oskarja za najboljšo izvirno glasbeno podlago pa Ludwig Goransson (Črni panter).