Čeprav izgleda, da je članom kraljeve družine vse prinešeno na pladnju (no, skoraj vse), obstajaja na stotiene bizarnih pravil, ki jih morajo upoštevati člani britanske kraljeve družine, če želijo ostati del več stoletne tradicije. Kakšna so torej najbolj bizarna pravila britanske kraljeve družine?

Kate Williams, zgodovinarka na univerzi Royal Holloway v Londonu, je nekoč za BBC dejala, da so srednjeveški monarhi verjeli, da jih je na kraljevi prestol postavil sam Bog, in vse od takrat britanski monarhi skrbijo, da so tako tudi obravnavani.
Izkazalo se je, da v britanski kraljevi družini obstaja pravilo za skoraj vsako stvar – od načina, kako se jedo prigrizki, do tega, kakšne namizne igre lahko monarhi sploh igrajo.

PREBERITE ŠE: Gandalf, sibirski maček, počitnikuje bolje kot vi!

Bizarna pravila - bizarni monarhi?

Bizarna pravila – bizarni monarhi?

Pa poglejmo, katera bizarna pravila mora upoštevati britanska kraljeva družina.

1. V kraljevi hiši se ne jedo oreščki.

Če se boste kdaj znašli v Buckinghamski palači, naj vas ne zamika, da bi jedli oreščke. Kraljica je namreč obiskovalcem prepovedala grizljanje oreščkov, ki jih najdemo v palači, saj jo je razdražilo grizljanje policistov, ki so si leta 2013 med obiskom palače privoščili oreščke.

2. Kraljeva družina nima pravice do volitev.

Volitve so za člane kraljeve družine protiustavne. Zakonsko sicer lahko glasujejo, vendar je glasovanje na volitvah za kraljeve člane pojmovano kot neprimerno, saj so predstavniki vseh družbenih razredov.

3. Monarhi ne smejo igrati Monopolyja.

Čeprav zakon tega ne prepoveduje, je princ Andrew izjavil, da je v kraljevi družini prepovedano igrati družabno igro Monopoly. Sam je igro celo oklical za “zelo zlobno”.

4. Člani kraljeve družine ne smejo delati/ne smejo biti zaposleni.

Kljub vsem privilegijem, ki ih ima član kraljeve družine, vseeno ne sme delati za plačo. Namesto tega jih spodbujajo, da uradno nastopajo in se pojavljajo v javnosti. To pomeni, da delajo z dobrodelnimi in prostovoljnimi ustanovami.

5. Črni vrani morajo biti prisotni na utrdbi Tower of London.

Charles II je leta 1600 razglasil, da mora biti 6 črnih vranov zmeraj na utrdbi Tower of London. Legenda namreč pravi, da bosta ob odsotnosti črnih vranov na utrdbi stavba in kraljestvo propadla.

6. Zmeraj je treba slediti kraljici.

Če boste kdaj povabljeni na večerjo h kraljici, ji slepo sledite. Če vstane, morate tudi vi, usedete pa se lahko šele, ko se usede monarh z najvišjim činom.

7. Krzno je za kraljeve člane prepovedano.

Leta 1137 je bi sprejet zakon, da kraljevi člani ne smejo nositi krzna. 866 let kasneje, leta 2003, so krzno v Veliki Britaniji popolnoma prepovedali.