Leto 1999 se lahko brez skrbi označi za eno najboljših let v filmski industriji. In to je 15+ filmov, ki so ga zaznamovali.

Pa si poglejmo, kateri filmi so zaznamovali leto 1999 in še danes veljajo za ene najboljših filmov vseh časov!

Klub golih pesti (Fight Club, 1999)


V Fincherjevi adaptaciji Palahnikukovega romana sta v glavnih vlogah zaigrala Brad Pitt in Edward Norton. V nasledenjem desetletju je film pridobil kultni status in postal eno najboljših del režiserja Davida Fincherja.

Magnolija (Magnolia, 1999)


Paul Thomas Anderson je po prelomnem uspehu filma Vroče noči (Boogie Nights, 1997) nadaljeval veliko bolj ambiciozno in drzno. V filmu Magnolija je zbral najbolj bleščeč zvezdniški ansambel iz 1999 (Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, John C. Reiley, Tom Cruise, itd.) in na berlinskem filmskem festivalu osvojil zlatega medveda.

Matrica (The Matrix, 1999)


Lily in Lana Wachowski sta z Matrico orali ledino nove dobe ustvarjanja vizualnih učinkov, ki je Warner Brosu prinesel novo donosno franšizo, milijonom gledalcev po svetu pa predstavil “bullet time”.

Vojna zvezd: Epizoda I – Grozeča prikazen (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, 1999)


Povratek Vojne zvezd je bil največji filmski dogodek leta 1999. George Lucas je svojo trilogijo o Anakinu Skywalkerju začel z 1 milijardo ameriških dolarjev zaslužka, s čimer je to postal tretji najbolj dobičkonosni film tistega časa.

10 razlogov zakaj te sovražim (10 Things I Hate About You, 1999)


Moderna različica Shakespearjeve Ukročene trmoglavke je iz Julie Stiles in Heatha Ledgerja v trenutku naredila zvezdi in še danes ostaja ena najbolj priljubljenih in citiranih najstniški komedij vseh časov.

Široko zaprte oči (Eyes Wide Shut, 1999)


Film je ujel zeitgest pop kulture tistega časa, hkrati pa je bil to tudi zadnji film Stanleyja Kubricka (umrl je le nekaj dni po predložitvi filma Warner Brosu). Kot večina Kubrickovih filmov je tudi ta občinstvo ob izidu osupnil, kmalu po postal ena njegovih največjih mojstrovin.

Kako dobiti nogo (Office Space, 1999)


Ljubka igralska zasedba (Ron Livingston, Jennifer Aniston, Stephen Root, Gary Role) in dialogi, ki se še danes citirajo (“I believe you have my stapler” – Mislim, da imaš moj spenjač) so film spremenili v kultno klasiko, ki še naprej navdušuje srca nezadovoljnih zaposlenih po svetu.

Fantje ne jočejo (Boys Don’t Cry, 1999)


Hillary Swank je uprizorila eno najboljši igralskih predstav v 1999 in tako naslednje leto osvojila svojega prvega oskarja. Film je bil tudi sicer velika finančna zmaga za Fox Searchlight (20 milijonov ameriških dolarjev dobička).

Šesti čut (Sixth Sense, 1999)


M. Night Shymalan je v družbi Bruca Willisa in Haleyja Joela Osmeta ustvaril nadnaravno grozljivko, ki se je v filmsko zgodovino vpisala z enim najbolj klasičnih filmskih zasukov. Film je redek predstavnik žanra, ki je pritegnil pozornost oskarjev in si tako prislužil nominacije za najboljši film, najboljšega režiserja in v štirih drugih kategorijah.

Deviški samomori (The Virgin Suicides, 1999)


Filmski prvenec Sofie Coppole je režiserko spremenil v eno najbolj navdušojočih novih režiserjev na mednarodnem filmskem platnu. Premiero je doživel v Cannesu v spremljevalni sekciji Director’s Fortnight, v filmu pa sta zaigrala Kirsten Dunst in Josh Hartnett.

Ameriška pita (American Pie, 1999)


Ameriška pita je postala ena od glavnih komedij z oznako R (mlajši od 17 let si lahko film ogledajo le v spremstvu staršev), s svojo igralsko zasedbo in prostaškim humorjem pa je Universal Pictures prinesla novo uspešno frašizo.

Lepota po ameriško (American Beauty, 1999)


Lepota po ameriško Sama Mendesa je osvojila oskarja za najboljši film in za najboljšega igralca (Kevin Spacey) ter postala ena redkih dram za odrasle, ki je tudi s predvajanjem zaslužila “mastne denarce”.

Nadarjeni gospod Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999)


Miramax Films je še naprej prevladoval v svetu indie filma, leta 1999 z izdajo Nadarjenega gospoda Ripleyja Anthonyja Minghelle. Psihološki triler je na filmskem platnu združil Juda Lawa, Matta Damona, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett in Philipa Seymourja Hoffmana.

Drugi filmi, izdani v 1999, ki jih moraš videti

Notting Hill (1999)
Biti John Malkovich (Being John Malkovich, 1999)
Podle igre (Cruel Intentions, 1999)
Galaktična pustolovščina (Galaxy Quest, 1999)
Vse o moji materi (Todo sobre mi madre, 1999)
Železni velikan (The Iron Giant, 1999)
Poroka z ovirami (The Best Man, 1999)
Čarovnica iz Blaira (The Blair Witch Project, 1999)
Šolske volitve (Election, 1999)
South Park: večji, daljši in neobrezan (South Park: Bigger, Longer & Uncut, 1999)