Samsung v primerjavi z nekaterimi drugimi proizvajalci resnično vodi tempo razvoja in inovacij. In tako za prave poznavalce že leta predstavlja merilo, ko gre za drobovje, podrobnosti, način izdelave in celovitost pametnega telefona. Samsung prav v tem dela največjo razliko in je tudi zato v svetu Androida kakopak še vedno brezkompromisno na vrhu. Vsak Samsungov paradni konj pa tisto kar postavi standard, po katerem se morajo zgledovati ostali proizvajalci, če se želijo približati primatu. S pametnim telefonom Samsung Galaxy Note 10 ni nič drugače. Oziroma se zdi, da se bo tempo razvoja v prihodnosti potiska v neko višjo prestavo.

Samsung Galaxy Note 10 je spet ena tistih naprav zaradi katere bodo pri kitajski konkurenci zavihali rokave, kupili cele serije telefonov in jih razstavili ter nato zelo uspešno kopirali komponente – v kolikor do omenjenega modela niso prišli na drugačen, manj legalen način. Tako je v svetu elektronike, da se vodilne vselej uspešno kopira, a kaj, ko zmanjkajo tisti detajli, ki jih vidijo le izjemno poučeni. Tudi zato o pametnem telefonu Samsung Galaxy Note 10 pišem na takšen način in z nekoliko drugačnim tonom. Ker podpiram inovativnost in tistega, ki na trgu še vedno največ vlaga ter vsekakor vodi pri tistih stvareh, ki so očem skrite. To je med drugim v današnjih dneh tudi varnost. Sledenje sicer uporabnikom niso velikokrat najbolj pomembne. A na dolgi rok si vsakdo želi imeti malo hitrejši RAM, malo boljšo kamero, malo varčnejši procesor in še bi lahko našteval. Prav tako, kot si vsakdo želi, da nekdo ne bi sklepal kompromisov in pač naredil to kar zna in najbolje kar zna – ne glede na stroške, ampak s pogledom proti najzahtevnejšim uporabnikom.

Tokratna zvezda nove galaksije prihaja v dveh formatih – Note 10 in Note 10+

Tokrat v dveh velikostnih formatih ... 6.3 in 6.8 palca! Note 10 in 10+

Samsung se zaveda, da v razredu premium telefonov v vrednosti okoli tisoč evrov šteje prav vsak detajl in se tako z dvema formama dimenzij prilagaja okusu tistih, ki so jim všeč izjemno veliki pametni telefoni in tistih, ki so jim povšeči le veliki. Odlično je, da se drži modelnega poimenovanja, ki ga poznamo že iz serije S, torej kjer ima večji model le oznako “+”, ta pa prinese nekoliko več dobrot in hkrati obvezno večjo dimenzijo. Manjši Samsung Galaxy Note 10 meri 6,3 palca, medtem ko njegov večji brat to dimenzijo dvigne na 6,8 palca. Te dimenzije pogojujejo tudi vselej odličen zaslon pametnega telefona, ki tokrat deluje v tehnologiji Dynamic AMOLED  in pri večjem bratu premore resolucijo 1440 x 3040 pikslov z razmerjem stranic  19:9. A pojdimo najprej k najbolj očitnemu … oblikovnim prijemom novega pametnega telefona Samsung Galaxy Note 10.

Oblika – še vedno decentno samosvoja

Dejstvo je, da so si telefoni vedno bolj podobni ni razveseljivo za vse tiste, ki nam je oblika telefona ena od tistih lastnosti, ki jo postavljamo nekoliko višje na lestvici. Bistvena sprememba jedrugačna postavitev kamer na zadnji strani telefona, ki ni več horizontalna temveč je vertikalna. Slednja je takšna zaradi tehnoloških omejitev in arhitekture notranjosti, ki se zaradi večanja števila senzorjev enostavno postavlja tako, kot je to za “drobovje” najbolj optimalno. A to ni edini razlog. Glavni razlog je kot pri katerem nastane fotografija z različnim senzorjem oziroma objektivom. Pri horizontalni postavitvi pri fotografiranju pride do spremembe kota v kolikor preklapljamo med objektivi. Tudi zato Samsung pri seriji Note 10 spreminja svojo klasično postavitev kamer, ki je bila mnogim izjemno povšeči. Predvsem tistim, ki nam je simetrija izjemno pomembna. A so slednjo uspeli ujeti na sprednji strani pametnega telefona Samsung Galaxy Note 10, kjer je kamera na zaslonu na absolutni sredini in ne v levem ali desnem kotu, kot je to pri večini pametnih telefonov. Iz oblikovnega vidika je izjemno razveseljivo tudi dejstvo, da so uspeli “pristriči brado” pametnega telefona, ki je tokrat res mala in skoraj primerljiva z iPhonom, ki je tu še vedno prvak.Vsekakor so robovi in izkoristek prednje strani telefona med najboljšimi.

Brezkompromisno drobovje – Samsung Galaxy Note 10

Za telefon, ki je najboljši v svojem svetu in ne sklepa kompromisov, se spodobi, da je v notranjosti vse v skladu z najvišjimi standardi. Tako novi Samsung Galaxy Note 10 v notranjost poganja najmočnejše in najbolj aktualno srce,  ki bo v Evropi Exynos 9825 tokrat s tehnologijo 7 nm ter v Severni Ameriki in Kitajskem  Qualcomm Snapdragon 855 Plus (7 nm). Oba v primerjavi s predhodnikom nekoliko izboljšana modela z več moči in boljšim izkoristkom baterije. Delovni spomin bo 8 GB oziroma 12 GB v povezavi z notranjim spominom 256 in 500 GB oziroma vse do 1TB ter seveda možnostjo razširitve s spominsko kartico. Slednji je izjemno hiter! Tudi zato od telefona pričakujemo enega najboljših rezultatov po testih AnTuTu in GeekBench 4. Vso moč seveda podpira precejšnja baterija, ki je tokrat 4300 mAh in kakopak sposobna hitrega polnjenja s kar 45W, kot tudi hitrega brezžičnega polnjenja s 20W, kar pomeni izjemno hiter čas polnjenja telefona – oziroma najhitrejši. Pomembno v poslovnem segmentu, kjer je čas velikokrat enačimo z denarjem. A, ker je tovrstni telefon tudi prava mala investicija lahko z zadovoljstvom povem, da je vodotesen po standardu IP68. Torej vse, kot se spodobi za najboljši pametni telefon.

Foto & video

Tako kot pri pametnem telefonu Samsung Galaxy S10+ pri fotografiji in videu Samsung Galaxy Note 10 ne sklepa kompromisov. Za model S10+ namreč velja, da gre za najboljši sistem kamer ta hip – torej zadnje (109) + prednja (96) – v skupnem seštevku obeh kamer namreč dosega po DxOMark standardu najvišje število skupnih točk = 205, splošni prvak fotografije Huawei P30 Pro pa le 201. In pro Samsung Galaxy Note 10 je zgodba zelo podobna. Sistemu treh kamer, ki so identične sistemu kamer S10+ se tokrakt pridružuje četrta kamera, ki skrbi za globinsko 3D-zaznavo in nosi oznako TOF 3D. Glavne kamere so širokokotna 26 mm, ultra široka 12 mm ter telefoto leča z 52 mm ter 2x optično povečavo. Samsung ni šel v vojno s piksli, ker slednja pomeni velikokrat več deficitov kot koristi in tudi zato ostaja pri standardu med 12 MP in 16 MP za svetlobno najšibkejši ultra širok objektiv. A je potrebno poudariti, da poleg fotografije z izjemno naravnimi in resničnimi toni brez posebne popačenosti, skrbi tudi za najboljši zajem video posnetkov, ki so nadstandardno  stabilizirani – seveda tudi mehansko, ne le “digitalno”, kar je ena večjih razlik z direktno konkurenco. Pri video posnetkih pa je pomemben vsekakor tudi zvok in njegova “produkcija”, ki je pri napravah Samsung pregovorno izjemna. Torej telefon, ki bo povšeči video producentom, ki od svojega telefona pričakujejo ultimativen zajem videa. Vse skupaj pod pogojem, da se bo isti sistem kamer, kot pri S10+ identično obnašal tudi v telesu pametnega telefona Note 10+. Po videnem lahko pričakujemo več. Naj izpostavim zanimiv podatek, da bo zmožen zajemati “slow motion video” pri resoluciji 1080p s kar 240 sličicami na sekundo. Ta podatek pa že posega v teritorij akcijskih kamer tipa GoPro. Tudi pri 4K zadeva ni nič slabša – saj bo video zapekel v spomin z dobrimi 60 fps. Zanimivo je snemanje v načinu bokeh – ja, prav ste slišali. Svet fotografije se seli tudi v videografijo na telefonu in orodje, ki ga brez težav uporabiš pri ustvarjanju vsebin. A pri Samsungu niso pozabili niti na zvok, ki se daj omogoča tudi “audio zoom”, način, v katerem zajemate zvok objekta, ki je v vašem centru pozornosti.

V malenkostih je zares ultimativen


Note je telefon za tiste, ki absolutno vedo kaj hočejo in jim slednji predstavlja delovno postajo, zamenjavo za prenosnik in še marsikaj drugega. Od povprečnih telefonov ga kakopak loči S pen – digitalno pero, katerega uporaba te kaj kmalu naredi izjemno odvisnega in ob prestopu na običajen telefon slednjega zares pogrešaš. Tokrat so S pen nadgradili in njegovo rabo naredili še nekoliko bolj intuitivno. Seveda prepoznava vašo pisavo – res jo in z njim lahko mahaš po zraku kot s čarobno palčko (Air actions) ter seveda v kolikor ste artistično nadarjeni z njim brez težav skicirate vaše zamisli. Uporabniki lahko s Samsung Notes pretvorijo svoj rokopis v digitalno besedilo, prilagodijo velikost svojega besedila ali pa ga izvozijo v najrazličnejše oblike za programe, kot je na primer Microsoft Word. Prav to pisalo, poleg možnosti načina DEX, s katerim vaš telefon praktično v trenutku spremenite v pravi pravcati “chrome” prenosnik, je tisto nekaj, v čemer je Note 10+ izjemen in hkrati eden redkih poslovnih partnerjev, na katerega se boste vedno lahko 100 odstotno zanesli. Množica mikromalenkosti, ki so očem skrite – kot je izjemna povezljivost, najhitrejši WiFi, ultimativen Bluetooth s tehnologijo 5.0, zaslon, ki pregovorno dviguje standard industrije in še mnogo drugega – je za povprečneža malenkostna, a za tistega, ki ve in zna, nepogrešljiva. Samsung ima v primerjavi z drugimi proizvajalci tudi enega najbolj zanimivih ekosistemov naprav. Tako so njihove pametne ure vselej najbolje ocenjene, podobno velja tudi za prenašalce zvoka, kot so Samsung Buds, ki so po mojem skromnem mnenju ene najkompleksnejših in tehnološko naprednih naprav tega tipa.

Popolnost

Pametni telefoni so dandanes izjemno podobni drug drugemu. Tako po videzu kot po številkami na papirju. Povprečnemu kupcu proizvajalci velikokrat prodajajo zgodbe o tem, kako so najboljši tu ali tam. A mirno lahko napišem, da popolnega telefona ni. Se pa vsake toliko kakšen močno približa temu statusu. In Samsung Galaxy Note 10 in 10+ imata vse adute, da se znajdeta v žepih “znalcev” in tistih, ki cenijo nekaj več. Tudi zato tisti, ki cenijo očem skrite malenkosti, velikokrat izberejo blagovno znamko Note in na ta način izrazijo to, da vedo kaj hočejo. Note 10+ je vsaj na papirju ta hip najbolj popoln. Tudi zato, ker ostaja v cenovno normalnih okvirih in ne odskoči pretirano od serije S.

Serija Galaxy Note 10 bo na voljo od 23. avgusta 2019; in sicer v edinstvenih barvnih odtenkih – Galaxy Note10+ bo na voljo v avra sij, avra beli in avra črni; medtem ko bo Galaxy Note 10 na voljo v avra sij, avra roza in avra črni. Za manjši model Note 10 se cene začnejo pod nekaj pod 1000 evri.

Galaksija je dobila nove zvezde in obljube


Poleg novega zastavonoše v dveh formatih so predstavili še izboljšano uro Samsung Watch Active 2 ter prenosnik Samsung Book. V slednjem tiktaka procesor Snapdragon, a ga kljub temu poganja Windows 10 in tako omogoča več kot 20+ ur avtonomije baterije. A o tem v posebnih prispevkih.