Na svetu obstaja več kot 250 pasem mačk: od dolgodlakih do golih, od muhastih do prijaznih. Vse imajo dobre in slabe lastnosti – če ne drugega, so izjemno drage. Najdražje pasme mačk na svetu nemalokrat presegajo ceno čistokrvnega rodovniškega psa! Čeprav imamo pri nas večinoma navado, da mačko vzamemo iz zavetišča ali iz nečistokrvnega legla (kar je plemenita navada), pa je zanimivo brati, kakšne lastnosti imajo najdražje pasme mačk na svetu.

Najdražje pasme mačk na svetu:

Peterbald mačka (približno 600 €)

Peterbald mačke so začeli pred nekaj desetletji gojiti v Rusiji. So elegantne mačke, z vitkim trupom in podaljšanimi ušesi. Po značaju so prijazne, nežne ter jih ni težko vzgojiti.

Peterbald mačka

Peterbald mačka

Egiptovska mau mačka (približno 600 €)

Ta pasma mačk je bila razširjena že v starem Egiptu. Od takrat se je videz egiptovski mau mačk nekoliko spremenil, a osnovne karakteristike so ostale iste. Dlaka ter tudi koža teh mačk je pikčasta, po naravi pa so inteligentne, trmaste, a zveste in igrive.

Egiptovska mau mačka

Egiptovska mau mačka

Maine coon (približno 600 €)

Maine coon mačke veljajo za največje udomačene mačke. Tehtajo med 5 in 15 kg, njihov trup pa je lahko dolg več kot 1 m. Čeprav so videti kot kakšni majhni risi, pa je njihov karakter nežen in prijazen. Maine coon mačke so lahko različnih barv, med katerimi je najbolj cenjena in lepa bela maine coon mačka.

Maine Coon

Maine coon

La Perm mačka (pribižno 600 €)

Čeprav La Perm mačka ne spada pod najdražje mačke, pa je zagotovo ena izmed najbolj nenavadnih. Ta pasma je pojavila v 80. letih prejšnjega stoletja v Združenih državah Amerike. Imajo nenavadno kodrasto dlako, poleg tega pa so hipoalergenske, kar pomeni, da so primerne tudi za lastnike z alergijo na mačjo dlako.

La Perm mačka

La Perm mačka

Ruska modra mačka (približno 600 €)

Ruska modra mačka je ena izmed najbolj popularnih kratkodlakih pasem med mačkami. Je sramežljiva, tiha, radovedna in nekoliko požrešna. Drži se je fama, da hiši, v kateri živi, prinaša srečo.

Ruska modra mačka

Ruska modra mačka

Serengeti mačka (približno 600 €)

Ta nenavadna mačka je izjemno velika. Tehta lahko tudi do 12 kg. Imajo velika ušesa, dolge noge in pikčasto dlako.

PREBERITE ŠE: Najdražje pasme psov na svetu

Serengeti mačka

Serengeti mačka

Himalajska mačka (približno 700 €)

Himalajska mačka je precej podobna perzijski, a prva ima značilno modre oči. Njihov izvor sega približno 60 let nazaj v Združene države Amerike. Po značaju so himalajske mačke nežne, ubogljive in prijazne.

Himalajska mačka

Himalajska mačka

Škotska klapava mačka (približno 700 €)

Škotske klapave mačke so edinstvene po svojih ušesih – ta jim namreč ne stojijo pokonci, kot vsem ostalim mačkam, temveč so povešena. Slednje izvira iz genske mutacije. Te mačke so izjemno pametne, družabne in igrive. Dolgo časa znajo držati ravnotežje na zadnjih tacah ter spremljati dogajanje, ki pritegne njihovo pozornost.

Škotska klapava mačka

Škotska klapava mačka

Norveška gozdna mačka (približno 1000 €)

Norveške gozdne mačke so ene izmed večjih pasem med domačimi mačkami. Pred več kot 2000 leti so jih gojili že Vikingi. Čeprav dajejo vtis, kot da so divje in nekoliko nevarne, pa je njihov karakter pravo nasprotje tega. So prijazne, uživajo v zavetju družine in se rade božajo.

Norveška gozdna mačka

Norveška gozdna mačka

Sfinga (približno 1000 €)

Mnogi ljudje mislijo da so sfinge gole mačke, a to je zmotno prepričanje. V resnici jim telo pokriva nežen puh in na otip spominjajo na tople breskve. Po karakterju so sfinge zelo igrive in imajo rade ljudi, predvsem pa otroke.

Sfinga

Sfinga

Toyger mačka (približno 1000 €)

Toyger so zelo velike mačke, ki zaradi velikosti in potiska kožuha spominjajo na tigra (kar tudi pojasni izvor imena). Uživajo v družbi ljudi in se na svoje lastnike zelo navežejo. So potrpežljive in komunikativne ter inteligentne.

Toyger mačka

Toyger mačka

Ameriška dolgodlaka kodrasta mačka (približno 1500 €)

Ameriške dolgodlake kodraste mačke izvirajo iz Kalifornije. Mačji mladiči so tako veliki, da jih je skorajda nemogoče ločiti od odraslih. Okoli 10. dneva se jim začnejo ušesa upogibati tako, da spominjajo na majhno rogovje.

Ameriška dolgodlaka kodrasta mačka

Ameriška dolgodlaka kodrasta mačka

Bengalska mačka (približno 2000 €)

Bengalska mačka je nastala s križanjem azijskega leoparda in domače mačke. Te mačke obožujejo vodo in plezanje. Čeprav niso poceni, imajo zaradi svoje lepote nemalo oboževalcev.

Bengalska mačka

Bengalska mačka

Safari mačka (približno 5000 €)

Ta redka pasma mačke daje vtis, da je divja, v resnici pa je mirna in vdana. Razvita je bila v namen raziskovanja levkemije, pozneje pa je postala priljubljena izbira kot hišni ljubljenček bogatašev.

Safari mačka

Safari mačka

Khao manee (približno 7000 €)

Khao manee v tajščini pomeni beli dragulj. Te mačke so snežno bele barve, s svilnato dlako. Nekatere imajo dvobarvne oči – eno modro in drugo zlato. So atletske, igrive in imajo rade pozornost.

Khao Manee

Khao manee

Karakal mačka (približno 8000 €)

Karakal oziroma puščavski ris je divja mačka, ki pa je postala izjemno ogrožena vrsta. Dandanes jo imajo kot domačega ljubljenčka bogataši.

Karakal mačka

Karakal mačka

Savannah (približno 12.000 €)

Savannah mačka je križanka med siamsko mačko in servalom. Je dobra tekačica, plezalka in plavalka. So zelo družabne in zveste mačke, ki se lastnika držijo skoraj tako kot psi.

Savannah

Savannah

Ashera mačka (okoli 30.000 €)

Ashera je najdražja pasma mačk na svetu. Je križanka med domačo mačko in azijskim leopardom ter je hipoalergenska, kar pomeni, da jo lahko imajo tudi ljudje, ki so na mačjo dlako alergični.

Ashera mačka