Želiš spoznati špansko, argentinsko in mehiško kinematografijo v vsem svojem sijaju? Potem nikar ne spreglej teh odličnih filmov v španščini!

V nadaljevanju si poglej, katere filme v španščini moraš vključiti v svoj filmski maraton.

Vse o moji materi (Todo sobre mi madre, 1999)


Grški pregovor pravi, da lahko le tista ženska, katere oči so oprale solze, jasno vidi. A to ne velja za Manuelo. Tisto noč, ko ji je avto zbil sina, je Manuela jokala tako dolgo, da so se solze posušile. In zdaj je daleč od tega, da bi lahko jasno videla. Slojevit film, poln življenjskih naukov in prepleten z različnostjo ter nevsakdanjimi življenjskimi zgodbami, te bo zagotovo premaknil. Pod film se je podpisal Pedro Almodóvar.

Pasja ljubezen (Amores Perros, 2000)


Ljubezen. Izdaja. Smrt. Usodna prometna nesreča združi tri različne ljudi.Vsi liki se ukvarjajo z izgubo, slabo vestjo, žalostjo in s surovo resničnostjo, in to vse v imenu ljubezni! Mehiški film je prejel nominacijo za oskarja v kategoriji najboljšega tujejezičnega filma 2011.

Govori z njo (Hable con ella, 2002)


Še eno delo Pedra Almodóvarja, ki ga ne smeš spregledati. Film raziskuje prijateljstvo dveh moških, ki sta povezana po neobičajnem spletu okoliščin. Srečata se namreč v zasebni ambulanti. Marcovo dekle, bikoborka Lydia, leži v komi po napadu bika. Benigno prav tako neguje žensko v komi, Alicio, v katero je potihem zaljubljen že več let. Zgodba o ljubezni, osamljenosti in zvestobi.

Skrivnost njihovih oči (El secreto de sus ojos, 2009)


Argentinski kriminalni triler je dosegel velik uspeh, tako pri kritikih kot pri občinstvu in je tudi eden najbolj gledanih argentinskih filmov doslej. Med številnimi nagradami, ki jih je prejel, je tudi oskar za njboljši tujejezični filmi 2009. V glavni vlogi blesti Ricardo Darín, ki igra Bejamína Esposita, upokojenega pravnega svetovalca, ki piše knjigo o nerešenem umoru izpred več kot 25 let.

Koža, v kateri živim (El piel que habito, 2011)


Še eno kultno Almodóvarjevo delo iz leta 2011. V tem filmu režiser skozi dr. Roberta Ledgarja aaktualizira sodobne teme, kot je etika okoli presajanja kože z živali na človek. Po tem, ko ta tragično izgubi ženo, najde osebo, na kateri bo preučil novo tehniko v svetu plastične kirurgije in transplantacije kože, pri čemer postane umetnik, ki je sredi nenavadnih okoliščin zaslepljen z lepoto dela, ki ga ustvaril. Morda te bo film nekajkrat šokiral, zagotovo pa te ne bo pustil ravnodušnega.

Truplo (El cuerpo, 2012)


Psihološki triler s primesmi grozljivke pripoveduje zgodbo o izginulem ženskem truplu, ki je v skrivnostnih okoliščinah izginilo iz mrtvašnice. Umorjena ženska je sicer bila ambasadorka farmacevtske družbe. Isto noč inšpektor Jaime Peña začne s preiskavo, prvi osumljenec pa je njen mož. Odličen film, ki te bo ves čas držal pokonci!

Divje zgodbe (Relatos slavajes, 2014)


Črna argentinska omnibus komedija je sestavljena iz šestih zgodb: Pasternak, Las ratas (Podgane), El más fuerte (Najmočnejši), Bombita, La propuesta (Predlog) in Hasta que la muerte nos sapare (Dokler naju smrt ne loči). Neenakost, nepravica in zahteve sveta, v katerem živimo, so razlog za stres in depresijo mnogih ljudi. In to je film o teh ljudeh. Ranljivih, ko se soočijo z resničnostjo, ki se stalno menjava in je nepredvidljiva. Liki tako prečkajo tanko mejo, ki civilizacijo deli od barbarstva. Film, pod katerega se je podpisal Damián Szifron, je inovativen, drugačen, zanimiv od začetka, drži v primeržu in šokira.

Contratiempo (2016)


Sijajni španski triler pripoveduje zgodbo mladega podjetnika Adriána Dorie, ki se neko jutro v hotelski sobi zbudi zraven mrtve ljubice. Ker ga obtožijo umora, se odloči, da najame Virginio Goodman, najboljšo pravno svetovalko v državi. V eni noči poskušata najti neko razumno dejstvo, ki bi ga osvobodilo zapora. A prihod nove priče ogrozi zamišljeno obrambno strategijo in ju prisili, da se v svojih načrtih vrneta nazaj v čas in poskušata ponovno sestaviti dele nerešljive uganke. Nobenega dvoma ni, da te bo ta triler pustil brez sape!