Na začetku nove ere je televizija prikazovala le družbene popolnosti in skrivala zlo, a s pomočjo kanalov, kot so HBO, Netflix in Amazon, smo gledalci vstopili tudi v zapletene svetove, ki so del naše kulture in vsakega med nami. Katere najboljše TV-serije 2019 so nam odprle nov pogled na svet?

Od Amazona, Netflixa, HBO-ja ali podobnih ponudnikov pretočnih vsebin lahko danes pričakujemo le najkakovostnejše stvaritve, ki požgečkajo naše možgane in so nam v navdih. Tako je nastalo nešteto serij, ki so narejene le za inteligentne in zahtevne gledalce – tiste, ki razumejo tudi najbolj nepomembne reference, najdejo skrite pomene in odkrivajo nove svetove.

Če ste že pogledali vse svoje najljubše nadaljevanke na tovrstnih kanalih, vam predstavljamo seznam najboljših tv serij v letu 2019, ki je nastal na podlagi ocen bralcev z vseh koncev sveta na spletni strani Ranker. Nekatere serije so povsem nove, druge pa so dobile svoje nadaljevanje.

Najboljše TV-serije 2019, ki jih gledajo zahtevni in inteligentni:

Nove serije 2019:

HBO: Zločin (The Act, 2019–)

Ocena na IMDb: 8,1

Dramatična zgodba o mami z Munchausnovim sindromom po namestniku, ki rabi, da je njena hči ves čas bolna, da je lahko tako nenehno odvisna od nje. Mama je tako prepričljiva, da ji verjamejo celo zdravniki. Toda kaj se bo zgodilo, ko se bo hči zavedla, da mama ni njena najboljša prijateljica, ki bi jo želela zaščititi? Serija temelji na resničnih dogodkih, zaradi česar je še bolj dramatična in fascinantna.

ZAKAJ SI MORATE OGLEDATI SERIJO: Serija je za ljudi, ki želijo vedeti več in razumeti situacijo, v kateri se je znašla Gypsy –, kar se je zgodilo dekletu je tragedija, vsak prizor je narejen tako, da ga morate razumeti, če želite pretehtati resnost kriminala, ki ga je storila njena mati.

NETFLIX: When They See Us (2019–)

Ocena na IMDb: 9

Pet najstnikov iz Harlema doživi nočno moro, potem ko so lažno obtoženi brutalnega napada v Central Parku. Posneto po resnični zgodbi.

ZAKAJ SI MORATE OGLEDATI SERIJO: Serija na boleč način prikaže, kako se pet mladih fantov bori z zakonom in za resnico. Serija ni pomembna zgolj zato, ker je zgodba resnična, temveč zato, ker pokaže, kako deluje sodobna družba – pravičnosti ni več, policija in zaporniški sistem so zatajili, nihče se ni postavil za nedolžne otroke…

HBO: Černobil (Chernobyl, 2019)

Ocena na IMDb: 9,5

Serija v petih delih prinaša zgodbo o zloglasni nesreči jedrske centrale leta 1986, eni največjih katastrof v zgodovini, in junaških ljudeh, ki so se žrtvovali, da bi Evropo ubranili pred nepredstavljivim uničenjem.

ZAKAJ SI MORATE OGLEDATI SERIJO: Četudi so nekateri gledalci bili razočarani nad nekaterimi luknjami v seriji, si je ta še zmeraj prislužila visoko oceno, saj nudi vpogled v katastrofo, ki je mnogi ne razumejo. Na surov način pokaže, kako so se ljudje tistega časa borili s katastrofo svetovnih razsežnosti in kako je do nje prišlo.

AMAZON: The Boys (2019–)

Ocena na IMDb: 8,9

The Boys so junaki, ki jih ima v lasti korporacija Vought International. Zunaj svojih junaških oprav je večina fantov arogantnih in pokvarjenih. Serija se osredotoča predvsem na boj med njimi in vodilno superjunaško ekipo Seven. Skupino The Boys vodi Billy Butcher, ki sovraži junake, skupino Seven pa egoistični in nestabilni domačin.

ZAKAJ SI MORATE OGLEDATI SERIJO: To niso superjunaki, ki si jih potrebujete, ampak superjunaki, ki si jih želite. Serija na odličen način pokaže, da niso vsi ljudje pokvarjeni, temveč jih pokvari sistem, v katerem živijo.

NETFLIX: Our planet (2019)

Ocena na IMDb: 9,4

Dokumentarna serija se osredotoča na raznolikosti različnih habitatov po svetu: od oddaljene arktične divjine in skrivnostnih globokih oceanov do ogromnih pokrajin Afrike in raznolikih džungel Južne Amerike.

ZAKAJ SI MORATE OGLEDATI SERIJO: Tisti, ki niste spoznali, kako čudovit je naš svet, ki ga ljudje iz dneva v dan bolj uničujemo, vam bo ta serija odrla oči. Naučila vas bo, da začnete skrbeti za okolje, v katerem živite, ker boste spoznali, da ste prav vi odgovorni za vse hudobije.

Stare serije z novo sezono 2019:

NETFLIX: Stranger Things (2016–)

Sezona: 3
Ocena na IMDb: 9


Osrednje prizorišče dogajanje je nakupovalni center Starcourt, zaradi katerega so ostale trgovine ostale brez posla. Jim Hopper živi z Eleven, Joyce razmišlja o odhodu iz Hawkinsova zaradi boljše prihodnosti in njenega odnosa s Hopperjem. A na to pozabijo, ko Eleven in Max zaznata, da prebivalcem mesta ponovno preti nevarnosti, saj so Rusi odprli portal The Upside Down.

ZAKAJ SI MORATE OGLEDATI SERIJO: Kot v seriji pravijo, eni ljudje so pač piflaji – in ta serija je za vse tiste, ki vas zanimajo stvari, ki večino ljudi niti v sanjah ne bi. Spoznali boste nove stvari o svetu, naučili pa se boste tudi, kaj je pravo prijateljstvo.

HBO: Pravi detektiv (True Detective, 2014–)

Sezona: 3
Ocena na IMDb: 9


Življenje in delo dveh detektivov, ki sta leta 1995 kot sodelavca preiskovala srhljiv obredni umor, se prepletata v dolgih časovnih intervalih, ko se po 17 letih vnovič lotita nerešenega primera zločina.

ZAKAJ SI MORATE OGLEDATI SERIJO: Ta serija ni tipična kriminalnka s srečnim koncem, temveč zapletena stvaritev, ki vsebuje številne detajle in sestavljanke, ki jih morate razvozlati, da bi razumeli zgodbo.

NETFLIX: Črno ogledalo (Black Mirror, 2011–)

Sezona: 5
Ocena na IMDb: 8,9

Serija raziskuje visokotehnološki svet, v katerem se srečajo največje inovacije in najtemnejši nagoni človeštva.

ZAKAJ SI MORATE OGLEDATI SERIJO: Serija govori o sodobnih fenomenih, kot so resničnostna televizija, pametni telefoni, vpliv družbeninh omrežjih na naša življenja in kako se ti fenomeni lahko razvijejo v prihodnosti. Kam nas bodo pripeljali?