Ameriški geološki zavod ocenjuje, da je na svetu pitnih le 2,5 odstotka vseh sladkih voda na Zemlji. Večina pitne vode se skriva v ledu ledenikov, ledenih kapah in permafrostu. Ljudje tako večino vode dobimo iz rek, kar pa je le 0,49 odstotka površinske sladke vode. Kaj če bi lahko potegnili vodo iz zraka?
Steklenica za vodo Fontus počne ravno to – vlago iz zraka potegne nase in se ob idealnih pogojih napolni v manj kot eni uri.
Za steklenico Fontus stoji avstrijski industrijski oblikovalec Kristof Retezár, ki je želel narediti preprosto, prenosljivo orodje za ljudi, ki do pitne vode ne pridejo tako enostavno. Oddelek ZN namreč poroča, da okoli 1,2 milijarde ljudi, petina svetovnega prebivalstva, živi na območjih, kjer vode dejansko primanjkuje. 1,6 milijarde ljudi pa živi v državah, kjer primanjkuje vodne infrastrukture.
PREBERITE ŠE: Unikatne preproge kot mahovnati gozdovi in travniki
V zraku je vedno določen odstotek vlage, tudi v puščavi. Steklenica za vodo Fontus uporablja sončno energijo, ki poganja majhen kondenzator. Ta ustvari temperaturno razliko, medtem ko z ene strani vleče toploto. Tako nastaneta dve komori. Zrak napolni obe ločeno, medtem ko pa prehaja toplo stran, rahlo ohlajanje te komore povzroči, da se mrzla komora ohladi še bolj. To pomeni, da zrak prehaja skozi hladno komoro in se hitro kondenzira kot kapljice.
Ena izmed različic steklenice izkorišča pretok zraka na kolesu, ki proizvaja vodo, medtem ko kolesarimo (Fontus Ryde). Pohodniki lahko uporabijo drugo različico Airo, ki uporablja majhen ventilator, ki ustvarja pretok zraka.
Ob res dobrih pogojih, torej ob temperaturi med 30 in 40 stopinj Celzija in vlažnosti med 80 do 90 odstotki, lahko steklenica Fontus ustvari pol litra vode na uro.
V prihodnosti želi Retezár svoje delo izboljšati, da bo tako steklenica za vodo delovala ob več pogojih. Prav tako bo namestil filter ogljika, ki se bo ukvarjal z delci v zraku – že steklenica sama ima osnovni filter za zadrževanje umazanije, vendar najbolje deluje v sorazmerno nedotaknjenem zraku.
You must be logged in to post a comment.