Zakaj pa letos smučanje ne bi bilo drugačno? Predstavljamo vam nekaj edinstvenih smučarskih hotelov v razvpitih smučarskih središčih, ki ponujajo več kot le postelje in kuhinje. Njihovo udobje, ponudba sprostitve in zabave po smučanju bodo tudi najbolj zagrizene nasprotnike preživljanja počitnic na hladnem prepričali v nasprotno.

Luksuzna smučišča in smučarski hoteli:

Copperhill Mountain Lodge, Åre, Švedska

Poleti severna divjina ponuja spre­hode in pohodništvo na osvežujoče hladnem zraku in spektakularne “bele” noči v naročju gora in bujnih gozdov. Pozimi pa se Åre, največji smučarski center v Skandinaviji, spremeni v sve­tovljanski smučarski center, ki ga lah­ko spoznamo kar s praga hotela Copperhill Mounta­in Lodge. Na vrhu slikovite švedske gore Förberget, na višini 730 metrov nad mor­jem, leži idilično pribežališ­če za vse, ki si želijo topline in domačnosti v kombina­ciji z drznimi zamislimi moj­stra arhitekture Petra Bo­hlina, znanega predvsem po zdaj že kultnih Applovih trgovinah. Bohlinu je us­pelo v 112 sob v zemeljskih tonih, poleg prostornosti in udobja, vnesti tudi vablji­vo intimnost in zasebnost.
Odprta, prostorna not­ranjost z zanimivimi ge­ometrijskimi lesenimi podporniki in ogromnim kamnitim kaminom je čudovita kulisa pred og­romnimi okni, ki ponujajo odprt pogled na gorov­je Jämtland. Zunanjost tako služi kot okvir Bo­hlinovi kreaciji. Središče dogajanja v hotelu pa je ogromno stopnišče, s katerega se odpira pogled na celot­no recepcijo, kjer se v trenutku stkejo nova poznanstva in prijateljstva. Da ne bodo na krožniku le špageti in riž, poskrbi vrhunska kulinarična ponudba dveh restavracij, pa tudi za apres-ski zabave ni treba prav daleč, saj je za­bava odlična kar v hotelskem baru, najboljše zabave pa se odvijajo v Villi. Poleg glavnega hotelskega poslopja si lahko družba štirinajstih najame Villo, kjer jim je na voljo sedem spalnic (če to ni dovolj, lahko še štiri osebe spijo v dodatni stavbi), lastni wellness s sav­nami fitnes ter ogromen skupni prostor s kaminom in več manjših skupnih prostorov, kamor se lah­ko umaknejo tisti, ki želi­jo več miru, konferenčna soba, seveda pa niti ku­hati ni treba, kajti že tako ne ravno poceni ponudbi lahko dodajo tudi kuhar­ja in celo butlerja, torej osebo, ki bo za vse želje skrbela noč in dan.
copperhill.se

Hotel Zhero Ischgl/Kappl, Avstrija

Zakaj smučanje v Avstriji? Zaradi svežega zraka, čudovitih panoram in adrenalina ob vijuganju po zasneže­nih strminah? Ali zaradi zabave, ki sledi gorskim pustolovščinam: divje apres­-ski zabave ali le udobnega posedanja pred kaminom pred obiskom savne?
Le nekaj kilometrov od Ischgla na av­strijskem Tirolskem ponuja hotel Zhe­ro-Ischgl/Kappl tirolsko tradicijo in lu­ksuzno, inovativno arhitekturo tik ob enem največjih smučarskih centrov na svetu. Več kot 238 kilometrov urejenih prog čaka, da jih spoznajo gostje tega petzvezdičnega hotela. Steklo, les in kamen se zlivajo v moderne linije in ustvarjajo čudovit ambient v vsaki od 78 sob in apartmajev. Svetleča fasada hotela odseva naravne lepote v okoli­ci, medtem ko je notranja oprema delo svetovno znanih oblikovalskih podje­tij kot sta Minotti in Bottega Veneta. Če navadna hotelska soba ni dovolj, hotel ponuja tudi štiri ogromne apart­maje z osebnim lakajem, malo bolj družabni pa raje obiščejo restavracijo Zhero Open Grill, kjer kuharski mojster Klaus Brunmayr ustvarja mešanico lo­kalne in mednarodne kuhinje. In ker so po besedah arhitekta hotela Manfre­da Jägerja gostje vedno bolj zahtevni in jih ne zanima le smučanje, hotel s svojim sprostitvenim centrom na 750 kvadratnih metrih ponuja razvajanje v štirih savnah, notranjem bazenu in ob številnih lepotnih tretmajih in ma­sažah.
zherohotelischgl.com

PREBERITE ŠE: Najbolj mondena evropska smučišča

Chetzeron, Crans­-Montana, Švica

Visoko nad pobočji Crans-Montane v Švici, s panoramskim pogledom proti dolini Rone in na mogočne Alpe, ho­tel Chetzeron najbolje razlaga bese­dno zvezo ‘daleč stran od množic’. Hotel je pravzaprav nekdanja postaja gondole, ki za svojo kamnito in leseno fasado skriva 16 sob in apartmajev z daleč najlepšim pogledom na alpsko pokrajino, od Matterhorna do Mont Blanca. Visoko nad značilnimi gorski­mi središči, tako višinsko kot po slogu, Chetzeron ponuja čarobno kombina­cijo odličnega smučanja in odmaknje­nosti.
Ko se je hotelski podjetnik Sami Laa­ma odločil odpreti ekološki hotel v švicarskih Alpah, je bilo takoj jasno, da njegova stvaritev ne bo vsakdanja. Za samooklicanega klavstrofoba so tra­dicionalne lesene hišice, zgrajene tes­no druga ob drugi v glasnih smučar­skih središčih, predstavljale antitezo njegove vizije gorskega oddiha. Sanje je uresničil, ko je nekdanjo postajo gondole na nadmorski višini 2.112 me­trov v petih letih in s podporo lokalne skupnosti spremenil v avtentičen in inovativen hotel, ki goste preseneča na vsakem koraku. Skupaj z arhitek­turnim podjetjem Actescollectifs je ustvaril prostor, ki ohranja industrijski dizajn originalne zgradbe, a s toplino in udobjem daje kontrast divji naravi okoli hotela.
Že dostop do hotela je zabaven, saj je možen le s smučmi ali snežnimi sanmi (oziroma peš in s kolesom po­leti), terase na treh nivojih z mrežami za ležanje in ležalniki ob notranjem bazenu in ogrevan zunanji bazen pa poskrbijo, da so gostje resnično po­vezani z naravo. Bari, ki so odprti za vse, ali pa takšni, ki so namenjeni le ožjim krogom prijateljev, skrbijo, da tudi po smučanju na višini več kot 2.000 metrov ni dolgčas, v restavra­ciji pa, kot zahvala lokalni skupnosti, ki je zelo pripomogla k izgradnji hotela, pripravljajo predvsem jedi iz domačih sestavin.
chetzeron.ch

Rooms Hotel Kazbe­gi, Gruzija

Smučanje po prvinskem pršiču in ne­odkritih širjavah in razkošje zaseb­nega helikopterja le redkim izbranim omogočata užitke predvsem v Sever­ni Ameriki, Srednji Evropi, daljni Rusiji in na Japonskem. Novo središče tako imenovanega heli-skiinga pa se je odprlo tudi v kavkaški državici Gruzi­ji. Hotel Rooms Hotel Kazbegi stoji v srcu kavkaških gora, kjer smučarjem in deskarjem na snegu skupaj s podje­tjem Gudauri-Heliskiing ponujajo eno najboljših adrenalinskih izkušenj. Juž­na pobočja Kavkaza imajo podnebje, podobno alpskemu, zaradi odsotnosti večjih smučarskih središč pa je večina strmin prekrita s pršičem. Najboljše razmere za smučanje so od januarja do marca in le v tem času Gudauri­-Heliskiing organizira heli-ski izlete, ki jih vodi ekipa izkušenih avstrijskih pilotov in smučarskih vodnikov. He­likopterji imajo neoviran dostop do gorskih pobočij, po katerih lahko na višini od 1.500 do 4.200 metrov smu­čarji preizkušajo svoje zmožnosti.
Ho­tel je zasnoval arhitekturni biro iz Tbi­lisija Adjara Arch Group. Zgradba s 156 sobami od daleč spominja na ostanek sovjetskih vojaških namestitvenih centrov, a natančnejši pogled potrju­je, da je hotel zgrajen iz najboljših ma­terialov; gre za sodobno kombinacijo avantgardne estetike z že legendar­nim gruzijskim gostoljubjem in toplino. Udobna restavracija in bar ponujata gruzijske specialitete in čedalje bolj cenjeno gruzijsko vino, zabave po smučanju pa se največkrat odvijajo ob notranjem bazenu ali pa v ogromnem prostoru ob recepciji. Vsaka od 156 sob je zasnovana v paleti nevtralnih barv, uporabljeni so predvsem naravni materiali, ki ponujajo mir, potreben po napornih dnevih na snegu.
roomshotels.com/kazbegi