Izjemno ponosni smo, da Slovenija postaja izjemno vroča in edinstvena turistična destinacija. Tudi zato vam tokrat predstavljamo jagodni izbor doživetji, ki jih je letos nagradila Slovenska turistična organizacija (STO) z nazivom - Slovenia Unique Experiences. Za slednje smo prepričani, da morajo biti na vašem seznamu, ko boste narčtovali enega od prihodnjih dopustov.

Tukaj najdete 9 edinstvenih doživetij v Sloveniji, ki imajo oznako “Slovenia Unique Experiences”.

Garden Village, noč v hišici na drevesih, sredi gozda in z lastnimi vrtovi, Bled


Luksuzno kampiranje sredi narave z vsem udobjem hotelske sobe, ki daje Bledu kot osrednji ikoni slovenskega turizma vtis intime in v celoti personaliziranega doživetja. Prava dodana vrednost, ki luksuznim nastanitvam sredi drevesnih krošenj daje patino doživetja, pa je možnost aktivne vpetosti gostov v izobraževalno delo z vrtnarjem ter izključno lokalna gastronomska ponudba.
gardenvillagebled.com

Kratke naravoslovne počitnice v Sloveniji, podaljšan vikend v naravi, Bloke

Kratke naravoslovne počitnice v Sloveniji, podaljšan vikend v naravi, Bloke

Kratke naravoslovne počitnice v Sloveniji, podaljšan vikend v naravi, Bloke

Pri nas redko zastopan poslovni model izobraževalnega turizma, ki v ospredje postavlja rezervate prezrtih turističnih območij Notranjske in Istre, z izjemno pestrim habitatom rastlinskega in živalskega sveta. Biotsko najpestrejša območja v južni Sloveniji se odkriva pod strokovnim vodstvom biologov, naravoslovnih vodnikov in domačinov, ki so postavljeni v vlogo interpretatorjev kulturne dediščine.
zavod-symbiosis.si

Pripoved vojaka s Soške fronte, Kobarid

Pripoved vojaka s Soške fronte, Kobarid

Pripoved vojaka s Soške fronte, Kobarid

Doživetje Pripoved vojaka s soške fronte bo Kobariški muzej začel izvajati od meseca maja dalje. Gre za produkt z izrazito lokalno identiteto in izjemno avtentično zgodbo, ki na intimen in tankočuten združuje elemente kulture, dediščine prve svetovne vojne in lokalne gastronomije. Doživetje je sestavljeno iz vodenega ogleda znamenitega Kobariškega muzeja, obiska muzeja na prostem na Kolovratu, doživetje pa se zaključi v muzeju Mlekarne Planika s tradicionalno pastirsko malico. Ponudba je pripravljena za manjše skupine, kjer vodnik na neposreden način vodi obiskovalce skozi muzej in ostaline nekdanje vojne krajine, kjer se je v času velike vojne borilo več kot deset narodov, različnih jezikov in več veroizpovedi. Pripoved tankočutno sporoča, kaj je vojna in zakaj do nje ne bi več smelo prihajati.
kobariski-muzej.si

Ljubljanski grad za vas, zasebno grajsko doživetje

Ljubljanski grad za vas, zasebno grajsko doživetje

Ljubljanski grad za vas, zasebno grajsko doživetje

Zasebno grajsko doživetje je namenjeno vsem, ki si želite nekaj več, nekaj, kar bo namenjeno samo vam – osebni pristop in osebno izkušnjo. Za vaše dobro počutje in zasebni ogled grajskih vsebin bo ves čas ogleda skrbel osebni grajski asistent, ki vas bo popeljal skozi zgodovino Ljubljanskega gradu in njegovih skritih kotičkov vse do današnjih dni. Neponovljivo doživetje grajske zgodovine vam bomo pričarali z zasebnim vodenim ogledom postavitve »Časovni stroj« s kostumiranimi liki.
ljubljanskigrad.si

Lisjak, Vintage gourmet tour, Koper

Lisjak, Vintage gourmet tour

Lisjak, Vintage gourmet tour

Gre za izobraževalno popotovanje po sledeh starih avtohtonih sort oljk, ki rastejo na najlepših razglednih točkah slovenske obale in istrskega podeželja, ki ga izvajajo v Oljarni Lisjak. Produkt predstavlja nadgradnjo družinske oljarne, hkrati pa je v kombinaciji s kulinariko odlična promocija slovenskega oljčnega olja. Avtentičnost doživetju daje nostalgična vožnja z legendarnimi starodobniki. Turistični vodniki so člani družine Lisjak, ki so hkrati tudi oljarji in zgodbo oljčnega olja pripovedujejo tako sredi visokotehnološkega laboratorija njihove oljarne kot sredi oljčnih nasadov, na robu morskega klifa v strunjanskem naravnem rezervatu. Produkt obiskovalca na privlačen in izkustven način v samo treh urah izobrazi o tradiciji oljkarstva ter o tem, kako prepoznati osnove dobrega oljčnega olja in njegovo široko uporabnost v kozmetiki in industriji.
lisjak.com

Ogled rudnika s kajakom, Podzemlje Pece, Mežica

Ogled rudnika s kajakom, Mežica

Ogled rudnika s kajakom, Mežica

Pot podzemne avanture se prične pred rudarskim muzejem na Glančniku v Mežici, kjer se boste vkrcali na pravi rudarski vlak. Z jamskim vlakom se boste popeljali po 3,5 km dolgem Glančnik rovu do Unionskega vpadnika. Od tod se peš spustite 95 metrov po stopnicah, do nivoja vode. Pred vstopom v vodo dobite potrebno zaščitno opremo (škornje-hlače iz neoprena, nepotopljiv jopič, jamarsko čelado s svetilko) nato pa se spustite v rov zalit z vodo, v katerem že čakajo posebni kajaki za tri osebe. Z vodnikom se odpravite po manjši podzemni reki do jezerc, skoraj 700 metrov pod površjem zemlje, kjer se nadaljuje čarobna vožnja. Obiskovalci lahko sami veslate po mirni in čisti vodi ter raziskujete podzemni labirint, zalite rove in odkope, na koncu pa se skozi ozek rov in čez manjšo brzico odpeljete nazaj do izhodišča.
podzemljepece.com

Po poteh Luke Čeča, Postojnska jama

Po poteh Luke Čeča, Postojnska jama

Po poteh Luke Čeča, Postojnska jama

S pridihom adrenalina in prave podzemne pustolovščine boste sledili potem domačina Luke Čeča, prvega jamskega vodnika. Podzemna pustolovščina je namenjena razvijanju medsebojne pomoči, spodbujanju timskega dela pa tudi spoznavanju lastnih sposobnosti. Med samo dogodivščino poskrbijo za dobro voljo in nudijo vse potrebne informacije ter razlago o kraški lepotici, ki že stoletja privablja obiskovalce s celega sveta. Dan lahko zaključite v Jamskem dvorcu ali Restavraciji Proteus, kjer boste uživali v srednjeveški pojedini ali modernih okusih vrhunske kulinarike.
postojnska-jama.eu

Nepozabni dan v ribogojnici Fonda, Portorož

Nepozabni dan v ribogojnici Fonda, Portorož

Nepozabni dan v ribogojnici Fonda, Portorož

Družina Fonda, ki s polno strasti in ljubezni do morja, v svoji morski ribogojnici predano in skrbno vzreja piranskega brancina, vam ponuja možnost ogleda svoje morske kmetije. V izjemnem naravnem okolju slovenske Istre, na sredini Piranskega zaliva, v osrčju ribolovnega rezervata in krajinskega parka Sečoveljske soline, ljubiteljem morja, sonca in morske hrane obljublja nepozabno doživetje pristnih okusov res sveže in dobre morske ribe. Odkrili in spoznali boste zakaj je piranski brancin Fonda tako zelo poseben in zakaj sploh ima tako visoko kulinarično, blagovno in marketinško vrednost. Predstavili vam bodo vse skrivnosti, od izbora mladic, krme, ročnega hranjenja ter izjemne skrbi za okolje in zdravo rast več generacij piranskega brancina.
fonda.si

Brko tura, Ljubljana


Jože Plečnik, Ivan Cankar in Rihard Jakopič so bili vsak po svoje drzni in brkati. Kot veliki umetniki so za vedno zaznamovali Ljubljano in Slovenijo. Spoznajte njihovo ustvarjalno moč, skrivnosti mesta in posebnosti slovenskega značaja. Brko tura ponuja vzdušje prave retro brivnice s skoki v Arhitektovo vizionarsko sobo, Pisateljevo najljubšo gostilno in Slikarjevo nacionalno galerijo. Trije brkači vam vmes pustijo tri nepričakovane namige. Na koncu si oddahnete ob slovenskem okrepčilu in presenečenju v grafičnem ateljeju. Vključuje vodenje, izposojo kolesa, kratke obiske Križank, Brivnice, Plečnikove hiše, Narodne galerije, Cankarjeve sobe na Rožniku in ateljeja MGLC, kos potice, Pisateljevo kavo ali čaj in brkato presenečenje.
visitljubljana.com