Marsikdo med nami se še spomni Audijevega modela A2, ki ni kaj posebno izstopal, je bil pa izredno uporaben avtomobil za mestna središča. Prišel je čas za njegovo moderno različico, ki pa je seveda električna.

Avtomobilski salon v Shanghaiju je prinesel novega konceptnega Audija, ki je bolj primeren za mestna središča kot za daljša potovanja. Audi AI:ME bo marsikoga spomnil na Audija A2, ki ga zdaj na naših cestah le redko vidimo. Njegova moderna interpretacija je nekaj popolnoma drugačnega, ostajajo pa kompaktni proporci, kot se za mestni avtomobil tudi spodobi. Na hitro bi ga lahko predstavili kot prestižnejšo različico Volkswagna I.D. ali SEATA el-Born. Z omenjenima avtomobila si deli električno platformo MEB, motor na zadnji osi pa naj bi priskrbel do 170 konjskih moči. To je več kot dovolj, saj naj bi Audi AI:ME potreboval zgolj delček te moči, za vsakodnevno prevažanje po mestu.

Audi AI:ME je bil resnično razvit z mislijo na mesto. V mesto namreč ne potrebujemo naglega pospeševanja, še manj pa visokih hitrosti. Pri Audiju verjamejo, da bo produkcijska različica predstavljenega koncepta, največ časa vozila s hitrostjo med 20 in 70 kilometri na uro in še to na krajše razdalje. S tem v mislih, so mu namenili baterijo s kapaciteto ‘zgolj’ 65 kWh, ki bi utegnila biti povsem dovolj za mesto uporabo. Dizajn je povsem futurističen, kar nam da vedeti odsotnost stebrička B in zadnja vrata, ki se odpirajo v obratni smeri. Prodorne luči LED in uporaba pravih rastlin v notranjosti, za katere pravijo pri Audiju, da so jih uporabili prvi, sta še dodatna koraka proti prihodnosti. Koncept so si zamislili kot visoko avtonomen avtomobil, ki bo imel četrto stopnjo avtonomnih sistemov in bo tako večino voznikovega dela, lahko opravil že sam.

Galerija slik: Audi AI:ME