Inteligentne, uspešne, lepe, s stilom, prijazne, duhovite, ljubeče in razgledane, pa kljub vsemu samske. Kako je možno, da so dekleta in ženske, ki bi morale biti po zdravi kmečki pameti najbolj zaželjene - najbolj samske?

Samska inteligentna dekleta si po vsem svetu razbijajo glavo z vprašanjem: kako je možno, da jaz, ki sem pametna, uspešna in med ljudmi veljam za lepo, duhovito in prijazno, še vedno nisem našla svojega princa na belem konju? In kako za vraga je možno, da vsi uspešni moški še vedno padajo le na velike dekolteje, pobeljene lase in tiste punce, katerih skupna teža vseh umetnih vsadkov, nohtov in trepalnic je večja od njihove pameti? Na čigavi strani je krivda: moški ali ženski?

Odgovor je: na obeh!

Pa pojdimo po vrsti. Kaj delajo narobe moški, kaj dela narobe družba in v čem se motijo inteligentne in uspešne ženske same, da ostajajo samske?

1. Inteligentne in uspešne ženske večkrat prezirajo tiste ženske, ki so družino in moža postavile pred svojo kariero in osebnimi uspehi

Ženske so se dolga stoletja borile za enakopravnost v družbi. Dejstvo, da lahko danes tudi ženske zasedajo managerske položaje ni padlo z neba in zdi se, da večina uspešnih posameznic vidi tiste ženske, ki jim kariera ne pomeni veliko in se raje ukvarjajo s kuhanjem kosila, pranjem umazanih nogavic svojega moškega in pospravljanjem igrač za otroci, kot ‘’trape’’, ki so se v 21. stoletju še vedno pripravljene podrediti moškim in ki sploh ne cenijo truda, ki so ga za enakopravnost v družbi vložile feministke. Narobe. Večina žensk (četudi so v lovu za uspehi in kariero to potlačile globoko) v sebi nosi žensko energijo, ki pride v paketu skupaj z željo, da bi kdaj pa kdaj življenje preprosto le živele. Brez stresa in brez konstantne tekmovalnosti. In s tem ni prav nič narobe.

2. Inteligentne in uspešne ženske večkrat prevzamejo preveč moške energije in se oklepajo svoje moči in neodvisnosti

Če se tega zavedamo ali ne, je družba, v kateri živimo, prežeta z moško energijo. Ženske za svoje karierne uspehe trdo delajo in ko enkrat pridejo do cilja, se zdi, da se uspešne posameznice kar preveč zavedajo dejstva, da moških sploh ne potrebujejo, saj zmorejo in znajo same poskrbeti zase.

Pepelka generacije Y v resnici ne potrebuje princa, saj si svoje salonarje Christian Louboutin s 15-centimetrsko peto lahko obuje sama. S svojim zlatim Mastercardom si jih tudi kupi lahko sama.

Poleg tega vse vemo, da ‘’big girls don’t cry’’. In vse to je okej, toda le, če se te iste ženske znajo odpreti, v sebi poiskati ranljivost in jo tudi pokazati. Nič ni narobe s tem, če si globoko v sebi v resnici želimo moških, ki bi poskrbeli za nas, čeprav v resnici to znamo same. In nič ni narobe s tem, da nas kdaj stvari tako prizadanejo, da se pač moramo zjokati.

3. Moški vidijo inteligentne in uspešne posameznice kot problematične, težke za vzdrževanje in naporne …

To je dokazala britanska raziskava s 121 udeleženci. Rezultat je bil nedvoumen: inteligentne ženske so problematične, inteligenti moški pa zaželjeni. Zakaj? Če si priznamo ali ne, je moškim želja po dominanci prirojena veliko bolj kot ženskam. In veliko lažje si je podrediti (poenostavljeno rečeno) žensko, ki ne premore veliko pameti, ampak se veliko smeji, svojega moškega obožuje, ne sprašuje preveč, rada in veliko seksa in jo je na splošno ena sama ljubezen in toplina. Ženske, ki zjutraj tečejo, čez dan vodijo uspešno podjetje, popoldne hodijo na jogo, zvečer pa na abonmaje v filharmonijo ali v postelji berejo ruske klasike pač niso material za ženo, ki bo doma z večerjo pričakala svojega moškega, da se vrne iz službe in mu polizala vojne rane. Razlog, zakaj uspešni moški raje izberejo ‘’neumne’’ ženske, je torej preprost: z njimi ni veliko dela.

4. Nekateri moški se inteligence in uspeha žensk ustrašijo …

Moški ego se ob uspešnih ženskah počuti ogroženega. Ženske z visokim IQ-jem v moških vzbudijo občutek, da se morajo nekako dokazati, kar vodi v tekmovalnost, kdo bo k mizi prinesel več zelencev.

Pametne ženske ... delijo usodo samskosti. Zakaj?

Pametne ženske … delijo usodo samskosti. Zakaj?

5. … drugi moški pa so enostavno preveč prijazni …

Druga skrajnost so moški, ki so prijazni. Svoje uspešne partnerke podpirajo, jim stojijo ob strani in jih spodbujajo ter jih njihovega uspeha ni prav nič strah. Problem tukaj je, da se pogosto zgodi, da ženska v zvezi tako prevzame preveč moške energije, moški pa preveč ženske in na dolgi rok to le redko zdrži. Tudi če je ženska profesionalno uspešnejša od svojega partnerja, si ob sebi želi nekoga, ki bo doma in v postelji še vedno dajal občutek, da je on tisti, ki nosi hlače.

6. V družbi še vedno velja prepričanje, da ženska ne more biti pametna in hkrati seksi, uspešna in hkrati duhovita, karierno usmerjena in hkrati ljubeča do svojega partnerja.

Nekatere stvari enostavno niso združljive. Na trenirko pač ne moreš obuti visokih pet. Ne moreš imeti hkrati kariere in družine. Ne moreš biti in pametna in lepa. Stereotipi, ki so razširjeni v družbi, so velikokrat razlog, da so inteligentne in uspešne punce videne kot preveč resne tečke, ob katerih se ne moreš zabavati in ki le konstantno poudarjajo svoje dosežke. Pametnim in uspešnim posameznicam generacije Y tako danes dostikrat ne preostane nič drugega, kot da ali spustijo standarde in se zadovoljijo z moškim, ki niti slučajno ne ustreza njihovim kriterijem, ali pa ostanejo samske.

Če si inteligentno dekle, ki še vedno ni našla svojega princa, vseeno ni razloga za skrb. Prav vse v življenju se zgodi z namenom in nikoli ne veš: morda je pravi že za naslednjim vogalom.