Klasični BMW 2002 je prava paša za oči – v svojih časih je bil eden od najboljših avtomobilov, ki se je dobro znašel pri vsakodnevni uporabi, kot tudi cestnem dirkanju. Ikoni se je zdaj ponudila nova priložnost, da ponovno zaživi z moderno nadgradnjo in brutalno povečano močjo.

Danes se zagotovo nasmiha tistim, ki imajo v lasti močno zaželeno ikono iz 70. let prejšnjega stoletja BMW 2002 – prvič zato, ker si lastijo resnično izjemen kos avtomobilske zgodovine, drugič pa zaradi novice, da je to ikono možno predelati in jo spremeniti v pravo cestno zverino: slednje bi prišlo prav predvsem tistim, ki si lastijo ne najbolje ohranjenega 2002 in jih čaka temeljita prenova.

Ekipa pri Gruppe5 Motorsport išče klasične avtomobile BMW 2002, izdelane med leti 1968 in 1975 – te bodo v prvem koraku popolnoma razstavili, nato pa bodo začeli graditi moderno različico z imenom Gruppe5 2002. Z dodajanjem jekla in karbonskih vlaken bodo poskrbeli za ojačanje, pri tem pa bodo zmanjšajo težo avtomobila. Razširjena karoserija omogoča vgradnjo širših gum, kar posledično zagotovi boljši oprijem. In nenazadnje, 2,0-litrski 4-valjnik bodo zamenjali z 5,8- ali 5,9-litrskim V 10-valjnikom, ki bo imel 755 ali 815 konjskih moči!

Predelava ne bo posegala v varnostne standarde, saj bo avtomobil še vedno v varnostnih okvirih organizacije FIA in bo primeren za cestno uporabo ter dirkališče.

Nov motor prihaja iz modela E60 BMW M5, ki je bil še dodatno predelan in navit. Glede na to, da bo Gruppe5 2002 tehtal manj kot 1000 kilogramov, je moč, ki mu bodo dodali, naravnost neverjetna. Zverina bo zaradi aerodinamičnih popravkov pridelala skoraj 1100 kilogramov sile, ki jo vleče k tlom, zato se bo ovinkov zagotovo oprijela. Zdaj potrebujemo le še pogum, da do konca pritisnemo na stopalko za plin.

Koliko predelava stane, žal nismo izvedeli, gre pa za omejeno število 300 avtomobilov – 200 s 5,8-litrskim in 100 s 5,9-litrskim motorjem. S predelavami pričnejo že to poletje, zato le hitro v vrsto, če si želite brutalno nadgrajeno klasiko.

Galerija: Gruppe5 2002